fbpx

Конкурсът за търсене на нефт и газ в „Блок 1-26 Хан Тервел“ започвал от днес

От енергийното ведомство съобщават, че в „Официален вестник“ на Европейския съюз е публикувано решение за откриване на производство за предоставяне на разрешение чрез неприсъствен конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-26 Хан Тервел“, която се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Уточнява се, че въпреки че решението на Министерски съвет за откриване на конкурсна процедура е от 25 август 2023 г., едва сега, 18 юни 2024-та, се поставя началото на неприсъствения конкурс.

Потенциалните кандидати могат да закупят конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародване на решението в „Официален вестник“ на ЕС, да подадат заявления за участие до 140-ия ден и да внесат предложения до 155-ия ден от днешната дата. Предложенията на кандидатите ще се оценяват според работните програми за проучването, средствата за опазване на околната среда и други. Разрешението ще бъде предоставено за петгодишен период, с право на две продължения до две години всяко.

„Блок 1-26 Хан Тервел“ е с площ малко над 4 хил. кв. км. и към момента е слабо проучен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"