fbpx

Кредити за 9 млрд. лева са се възползвали от мораториума за временно неплащане

Над 9 милиарда лева е общата стойност на заемите, които са обект на частичен мораториум заради кризата от Covid-19 – временно не се изплащат или се изплащат частично.

Това сочи информация на БНБ към края на септември, когато изтече срокът за отсрочване на кредити.

През последния месец от срока общата стойност на скредитите се е увеличила с 906 млн. лева спрямо юни, а спрямо предходния август има леко намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 милиона лева.

Причините за спада са две – кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията им, или заради такива отсрочвания, чиито период е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5,8 милиарда лева, което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато процентът е над осем.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 милиона лева общо за системата при над един милиард и 200 милиона лева през същия месец на предходната година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"