fbpx

Леко нарастват позитивните нагласи на потребителите

Доверието на потребителите през октомври 2023 г. нараства с 3.3 пункта в сравнение с юли (от -25.5% на -22.2%), като при населението в градовете увеличението е 0.5 пункта, а при населението в селата – 9.8 пункта.

Мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца  и очакванията им за следващите дванадесет месеца остават позитивни спрямо предходната анкета на НСИ.

Според оценките им се наблюдава известна положителна промяна в общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, в резултат на което балансовият показател се покачва с 6.9 пункта (от -59.5 на -52.6). Очакванията на живеещите в селата са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в градовете, което е малко по-негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, като и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват (повишение на балансовия показател с 3.8 пункта от 9.4 на 13.2).

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания (фиг. 7 от приложението).

Последната анкета регистрира леко влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , докато намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"