fbpx

Липса на газ: Египет стои на тъмно, големи компании спират работа

Една от най-големите компании за торове в Египет обяви, че частично ще премине към доставки на водород, тъй като страната се бори с недостиг на природен газ, което доведе до широко разпространени прекъсвания на тока, съобщава Ройтерс.

Abu Qir Fertilizers – заедно с три други големи компании в сектора на торовете и химикалите, Mopco, Sidi Kerir Petrochemicals и KIMA – заяви тази седмица, че ще спре производството поради недостига на природен газ.

Затварянето съвпадна с влошаването на редовното прекъсване на електрозахранването, което египтяните преживяха от миналата година, поради скока на потреблението на електроенергия през лятото и недостига на газ.

Египетският министър-председател Мостафа Мадбули обвини за недостига спиране на производството в съседна страна, което очевидно се отнася до Израел, и натиска върху доларовите ресурси.

Във вторник Мадбули заяви, че Египет ще похарчи повече от 1 милиард долара, за да внесе достатъчно газ и да сложи край на спиранията на тока това лято.

Египет, която е най-гъсто населената арабска страна, възложи търг за закупуване на 17 товара втечнен природен газ, за да отговори на търсенето, и търси още три товара за доставка през август-септември, посочват източници на Ройтерс.

Действията на споменатите компании са втора вълна, когато химически компании и компании за торове затварят заводи този месец. Първите спирания дойдоха, след като правителството временно намали доставките на газ за заводите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"