fbpx

„Лукойл“ е уведомен, че прекратяваме концесията на „Росенец“

От „Дондуков“ 1 съобщиха, че правителството е приело решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас.

Припомня се, че концесионният договор бе прекратен с приетото от Народното събрание изменение на § 2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Днешното правителствено решение е прието неприсъствено. След отнемането на концесията оперативният контрол върху пристанището ще бъде поет от министерството на транспорта.

Вчера обаче премиерът акад. Николай Денков упрекна депутатите, че приемането на закони, които не се съгласуват с правителството, създава рискове. „Хубаво е подобни решения да се съгласуват с Министерския съвет, а в случая с Росенец това не беше направено, което създава рискове„, коментира премиерът.

По думите му, най-добрият вариант е да си върнем „Росенец“, но и „Лукойл“ да продължи да работи нормално. „Вече има разговори с тях с идеята, че може да се стигне до нормално, взаимоизгодно споразумение. Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да създаде рискове за цените на горивата„, поясни Денков пред телевизия „България он еър“.

Прекратяването на концесията трябваше да се случи още в началото на годината по силата на разпоредбите на Еврокомисията. Вместо това, служебният кабинет я удължи, а президентът Радев, след като парламентът взе решението си за връщане на „Росенец“ в държавно владение, сезира Конституционния съд за законността на този акт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"