fbpx

МАЕ предупреждава за натрупан глобален излишък от петрол

Референтните цени на петрола скочиха рязко нагоре в началото на октомври, тъй като потенциалните рискове при доставките на петрол отново заеха централно място. Ескалиращото напрежение между Израел и Иран подхранва страховете от по-широк конфликт в Близкия изток и прекъсвания на иранския износ, сочи редовния доклад за пазара на петрол, изготвят от Международната агенция по енергетика (МАЕ).
Независимо от това, разрешаването на политическия спор в Либия, който за кратко намали износа на петрол наполовина, относително скромните производствени загуби поради големи урагани, обхващащи американското крайбрежие и слабото търсене от страна на крайните потребители помогнаха за стабилизиране на пазарите, се изтъква в анализа. Към момента на създаване на доклада фючърсите на суров петрол Brent се търгуваха на около $78/bbl, което е повече от $8/bbl спрямо миналия месец, но с повече от $10/bbl по-ниско от преди година.

Докладът специално обръща внимание на това, че свободният производствен капацитет на ОПЕК+ е на исторически върхове, с изключение на периода на пандемията от Covid-19. С изключение на Либия, Иран и Русия, ефективният свободен капацитет комфортно надхвърля 5 mb/d през септември. Глобалните запаси от петрол осигуряват допълнителен буфер, въпреки че наблюдаваните запаси от суров петрол намаляха със 135 mb през последните четири месеца до най-ниското си ниво поне от 2017 г. насам, а запасите в индустрията на ОИСР остават доста под средното за пет години. Но глобалните запаси от рафинирани продукти са набъбнали до тригодишни върхове, оказвайки натиск върху маржовете в ключови центрове за рафиниране.

С развитието на доставките МАЕ заявява, че е готова да действа, ако е необходимо. Както беше показано през 2022 г., Агенцията и нейните страни членки могат бързо да предприемат колективни действия. Само публичните запаси на МАЕ са над 1,2 милиарда барела, с допълнителни половин милиард барела запаси, държани по задължения на индустрията. Китай притежава още 1,1 милиарда барела запаси от суров петрол, достатъчни да покрият 75 дни работа на вътрешните рафинерии при сегашните темпове. Засега предлагането продължава да тече и при липса на голямо смущение пазарът е изправен пред значителен излишък през новата година.

Основните констатации в доклада:

  • Световното търсене на петрол е на път да нарасне с почти 900 kb/d през 2024 г. и близо до 1 mb/d през 2025 г., отбелязвайки рязко забавяне на приблизително 2 mb/d, наблюдавани след пандемията през периода 2022-2023 г. Китай е в основата на забавянето на растежа, като представлява около 20% от глобалните печалби както тази, така и следващата година, в сравнение с почти 70% през 2023 г.
  • Световното предлагане на петрол се срина с 640 kb/d през септември до 102,8 mb/d, като политическата нестабилност в Либия прекъсна производството и износа на петрол в страната, а работата по поддръжката на находищата в Казахстан и Норвегия намали добива. Ръстът на доставките извън ОПЕК+ от около 1,5 mb/d тази и следващата година се води от Северна и Южна Америка, което представлява 80% от печалбите.
  • Маржовете на рафинирането се свиха допълнително през септември, тъй като цените на бензина, самолетите и дизела се влошиха, докато цените на суровия петрол се подобриха на сравнително по-стегнат пазар. В резултат на това прогнозите за глобалните доставки на суров петрол са допълнително намалени със 180 kb/d до 82,8 mb/d за 2024 г. и с 210 kb/d до 83,4 mb/d през 2025 г., което представлява годишно увеличение от 540 kb/d и 610 kb/d , съответно.
  • Наблюдаваните глобални петролни запаси са намалели с 22,3 mb през август, водени от намаляване на запасите от суров петрол с 16,5 mb. Акциите на индустрията на ОИСР паднаха в противосезонен план с 13,4 mb до 2 811 mb, 102,7 mb под средната петгодишна стойност. Предварителните данни сочат, че петролните запаси са спаднали допълнително през септември. Относително стабилната рафинираща дейност и съкращенията на доставките от ОПЕК+ са в основата на намаляване на запасите от суров петрол от 135 mb от май, докато запасите от продукти се увеличиха с 35 mb през същия период.
  • Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се повишиха с $8/барел в началото на октомври, като пазарите се тревожеха за отговора на Израел на ракетната атака на Иран. Това предхождаше падането на цените до многогодишно дъно през септември, водени от перспективата за обилно предлагане на пазара през 2025 г.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"