fbpx

Макар за 3 години да наваксва много, България е последна в ЕС по богатство и благосъстояние на хората

България е на незавидните последно и предпоследно място в ЕС по действителното индивидуално потребление (AIC) на глава от населението, изразено в стандарти на покупателната способност (PPS) и по БВП на глава от населението, сочи изследване на Евростат.

През 2023 г. действителното индивидуално потребление (AIC) на глава от населението, изразено в стандарти на покупателната способност (PPS), варира от 70% до 138% от средното за ЕС в 27-те държави от ЕС. AIC включва всички стоки и услуги, които домакинствата използват, независимо дали са закупени и платени от домакинствата директно, от правителството или от нестопански организации. Може да се разглежда като индикатор за материалното благосъстояние на домакинствата.

17 държави от ЕС регистрират AIC на глава от населението под средното за ЕС, като най-ниските нива са регистрирани в Унгария (30% под средното за ЕС), България (27%), Словакия и Латвия (и двете 25%).

В същото време 10 държави от ЕС регистрират AIC на глава от населението над средното за ЕС. Най-високи нива са отчетени в Люксембург (38% над средното за ЕС), Австрия и Холандия (и двете по 17%).

БВП на глава от населението е над средното за ЕС в 11 страни от ЕС. То е най-високо в Люксембург (139% по-високо от средното за ЕС), Ирландия (111%) и Холандия (30%). В другия край на диапазона най-нисък БВП на глава от населението е регистриран в България (36% под средното за ЕС), Гърция (33%) и Латвия (29%).

Макар да е на последните места, България отчита много сериозен ръст по двата показателя, който е най-ярко изразен през последните три години – между 2020 и 2023 година. Действителното индивидуално потребление (AIC) на глава от населението у нас през 2013 година е било 51% от средното за ЕС, като за седем години – до 2020-та се увеличава с 9 пп. След това само за три години ръстът ни е с 13 пп. Подобна е ситуацията и с БВП на глава от населението. През 2013 година е 46% от средното за ЕС и за седем години расте с 9 пп – токлова, колкото след това само за три години, за да стигне през 2023 година 64%.

Евростат обяснява данните за Люксембург отчасти с факта, че голям брой чуждестранни жители са наети в страната и по този начин допринасят за нейния БВП, но не са част от постоянното население на Люксембург. Техните потребителски разходи се записват в националните сметки на страната им на пребиваване.

Високото ниво на БВП на глава от населението в Ирландия може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното договорно производство с тези активи допринася за БВП, докато голяма част от приходите, получени от това производство, се връщат на крайните собственици на компаниите в чужбина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"