fbpx

Mercedes намаляват 50% емисиите до 2030-та

Mercedes-Benz има за цел да намали наполовина емисиите си на CO2 до 2030 г., заяви автомобилният производител, като това е 50% изпълнение на целта му да стане CO2 неутрален до 2039 г., съобщава Ройтерс.

Компанията също така ще работи за покриване на 70% от енергията, от която се нуждае за производство, с възобновяема енергия до 2030 г., спрямо 45-50% в момента. Около 15% от тази енергия трябва да идва от слънчеви и вятърни централи, свързани със собствените обекти на Mercedes-Benz, уточнява шефът по производството Йорг Бърцер.

Останалата част ще бъде получена чрез така наречените споразумения за закупуване на електроенергия (PPA), където на производителите на електроенергия се плаща за генериране на определено количество енергия в продължение на няколко години на определена цена.

Mercedes са в напреднали дискусии за закупуване на допълнителна вятърна енергия чрез PPA на стойност милиард евро (1,09 милиарда долара) до 2025 г.

Засега компанията все още разчита на газ като резервен източник на доставки. „Очевидно все още имаме нужда от газ“, изтъква Бързър, като добява, че се работи за минимизиране на това положение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"