fbpx

Meta купува въглеродни кредити от Бразилия за $16 млн.

Компанията собственик на Фейсбук, Мета, се е съгласила да купи до 3,9 милиона въглеродни компенсационни кредита от горското подразделение на бразилската инвестиционна банка BTG Pactual до 2038 г., съобщава Ройтерс.

Стойността на сделката не се разкрива, но средната цена за компенсации на въглеродни емисии в горското стопанство миналата седмица е била $4,22 на кредит, според Allied Offsets, цитирани от агенцията. Това може да оцени сделката на до 16 милиона долара въз основа на тази цена.

Въглеродните кредити позволяват на компаниите да компенсират емисиите на парникови газове, като плащат за действия за намаляване на емисиите другаде, за да постигнат корпоративните цели за климата. Всеки кредит представлява намаление с един метричен тон емисии на въглероден диоксид.

Съгласно дългосрочния договор, подписан от Meta и BTG Pactual Timberland Investment Group (TIG), собственикът на Facebook и Instagram се съгласи да купи 1,3 милиона въглеродни кредита, с опции за закупуване на допълнителни 2,6 милиона кредита.

Meta заявява, че сделката е най-голямата й транзакция за премахване на въглерод от един проект и е част от ангажимента й за достигане на нетни нулеви емисии по веригата на стойността през 2030 г.

Кредитите са генерирани от проектите на BTG Pactual TIG за възстановяване на горите в Латинска Америка, където са засадени повече от 7 милиона фиданки, според изявлението.

През юни TIG обяви продажбата на 8 милиона въглеродни кредита на Microsoft – най-голямата транзакция на такива кредити в световен мащаб.

Сделките от Microsoft и Meta идват, въпреки че търсенето на компенсации като цяло спря миналата година. Компании, включително хранителният гигант Nestle и модна къща Gucci, намалиха закупуването на кредити на фона на широко разпространени съмнения, че те служат за намаляване на емисиите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"