fbpx

Милиарди евро откраднати от програмата за саниране в Италия

Използвайки неправомерно помощите, предоставени за строителни възстановителни работи, мошениците, част от които е и мафията, успяха да отклонят 4 млрд. евро в Италия, пише Capital.fr.

Най-голямата измама, правена някога в републиката“, казва Даниеле Франко, министър на икономиката, по повод мащабната акция, която бе осъществена в края на януари в Италия. Полицията сложи край на огромна измама, която включва 111 души, действащи на територията на цялата страна. Тези лица, някои от които вече са арестувани и разпитани, са подозирани в отклоняване на 440 млн, а може би и повече, евро средства, предвидени за саниране на сгради и други обновителни работи.Това са само първите оценки на разследващите.

Измамата се основава на данъчните облекчения приети през 2019 г. Частните фирми, които се ангажират с обновителни работи (например саниране, подобряване на топлоизолацията, поддържане на фасадите, укрепване на сградите срещу сеизмични рискове) могат да приспаднат от данъците си от 50 до 90%, а от 2020 г. дори 110%, от стойността на извършените дейности. По този начин измамниците се възползват от възможност, предназначена за домакинства, които не подлежат на данъчно облагане и поради това не могат да се възползват от тази помощ.

Счетоводител, фалшиви фактури и хиляди отклонени евро

Тези домакинства могат да използват строителна фирма, която от своя страна да поиска директно финансиране на дейностите от държавата. Това е законна операция, която включва искане от фиска на данъчен кредит, съответстващ на предвидените строителни работи, препродаване на този кредит на банка, която да авансира общата сума на работите. За последната остава ангажиментът да възстанови кредита си директно от държавата.

Но един счетоводител, в съучастие с повече или по-малко фиктивни строителни фирми, съставил фактури на 150 000 частни лица, обещавайки им извършването на съответните строителни работи. Това е позволило да се получат данъчни кредити, които след това са многократно препродадени с цел да се замаскират следите, без срещу това да е извършена каквато и да било дейност.

Хиляди строителни фирми без никакъв опит и квалификация

Схемата продължава много месеци, без да предизвика никаква реакция. Първите подозрения се появяват, когато асоциацията на италианските строители подава сигнал за тези нови фирми, регистрирани през 2021 г. от хора без никаква квалификация в строителството, някои от които месари или цветари.

Когато данъчните служби започват разследване, твърде бързо констатират подозрителни транзакции. Досега установените измами са за около 300-500 млн, но това е само върхът на айсберга. Вероятно те ще достигнат 4,4 млрд, ако не и повече.

Сумата е толкова голяма, измамата е от такъв мащаб, че няма начин мафията да не е замесена, смята прокурор от националната прокуратура. Данъчните власти не се надяват да възстановят цялата неправомерно получена сума, тъй като една част от нея вече е изчезнала в места, представляващи данъчен рай или е трансформирана в криптовалути.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"