fbpx

Милиони по света обедняват, спешно се нуждаят от пари и хранителни доставки

Президентът на групата на Световната банка Дейвид Малпас, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, изпълнителният директор на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли и генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Иуела разпространиха съвместно изявление преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка, в което призовават международната общност да подкрепи уязвимите страни чрез безвъзмездни средства за покриване на спешни финансови нужди (публикуваме го без редакция):

„Светът е разтърсен от усложняващи се кризи. Последствията от войната в Украйна се добавят към продължаващата пандемия от COVID-19, която вече навлиза в третата си година, докато изменението на климата и повишената нестабилност и конфликти нанасят трайна вреда на хората по целия свят. Рязко увеличените цени на основните стоки и недостигът на доставки увеличават натиска върху домакинствата в световен мащаб и тласкат още милиони в бедност. Заплахата е най-висока за най-бедните страни с голям дял на потреблението от внос на храни, но уязвимостта нараства бързо в страните със средни доходи, които са домакин на по-голямата част от бедните в света. Прогнозите на Световната банка предупреждават, че за всеки един процентен пункт увеличение на цените на храните 10 милиона души са хвърлени в крайна бедност по целия свят.

Повишаването на цените на храните се засилва от драматичното увеличение на цената на природния газ, ключова съставка на азотните торове. Покачващите се цени на торовете, заедно със значителното съкращаване на световните доставки, имат важни последици за производството на храни в повечето страни, включително големите производители и износители, които разчитат в голяма степен на вноса на торове. Увеличението на цените на храните и сътресенията в предлагането могат да подхранят социалното напрежение в много от засегнатите страни, особено тези, които вече са крехки или засегнати от конфликт.

Призоваваме международната общност спешно да подкрепи уязвимите страни чрез координирани действия, вариращи от осигуряване на спешни хранителни доставки, финансова подкрепа, увеличаване на селскостопанското производство и открита търговия. Ние сме ангажирани да комбинираме нашия опит и финансиране, за да засилим бързо политиката и финансовата си подкрепа, за да помогнем на уязвимите страни и домакинства, както и да увеличим местното селскостопанско производство в и доставките за засегнатите страни. Можем да смекчим натиска върху платежния баланс и да работим с всички страни, за да поддържаме търговските потоци отворени. В допълнение, ние ще засилим нашия мониторинг за уязвимостта на храните и многостранни политически съвети към засегнатите страни.

Ние също така призоваваме международната общност да помогне в подкрепа на спешните финансови нужди, включително чрез безвъзмездни средства. Това трябва да включва финансиране на незабавни хранителни доставки, защитни мрежи за посрещане на нуждите на бедните и за дребните фермери, изправени пред по-високи цени на суровините. Призоваваме всички страни да поддържат търговията отворена и да избягват ограничителни мерки като забрани за износ на храни или торове, които допълнително изострят страданието на най-уязвимите хора. Особено важно е да не се налагат ограничения за износ върху покупките на хуманитарни храни от Световната програма за храни на ООН.

От решаващо значение е бързото и координирано предоставяне на подкрепа за страните с проблеми с изхранването. Готови сме да работим заедно с нашите партньори, за да помогнем на страните да се справят с тази криза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"