fbpx

Могат ли санкциите срещу Русия да изключат икономика за $1,5 трлн. от световната търговия

Съединените щати са готови да наложат по-широк набор от санкции срещу Русия, ако Москва ескалира конфликта в Украйна, отказвайки на ключови руски финансови институции и компании достъп до транзакции в щатски долари и глобални пазари за търговия, износ на енергия и финансиране, пише в свой анализ Ройтерс.

Но Съединените щати и техните съюзници, изтъква агенцията, никога досега не са се опитвали да изключат икономика за 1,5 трилиона долара от световната търговия и не е ясно какъв натиск могат да окажат върху Москва дори единните западни санкции.

Преглед на търговските данни на Световната банка и ООН показва, че след като през 2014 г. са наложени по-малки от сега санкции при анексирането на Крим, Китай се е очертал като най-голямата дестинация за износ.

Новите санкции могат да накарат Русия да задълбочи търговските си недоларови връзки с Пекин в опит да заобиколи ограниченията, казва Хари Броудман, бивш търговски преговарящ на САЩ и служител на Световната банка с опит в Китай и Русия.

Проблемът със санкциите, особено свързани с производител на петрол, какъвто е Русия, ще бъде изтичане в системата“, коментира Броудман. „Китай може да каже: „Ще купуваме петрол на открития пазар и ако е руски петрол, така да бъде“, добавя анализаторът.

Съгласно заповед, подписана от президента Джо Байдън в понеделник, всяка институция в руския сектор на финансовите услуги е обект на допълнителни санкции, съобщава Белият дом, отбелязвайки, че повече от 80% от ежедневните валутни транзакции на Русия и половината й търговия се извършват в долара.

Ройтерс цитира президента Байдън, който изтъква във връзка с налаганите санкции, че ще „предприеме решителни действия, за да се увери, че болката от нашите санкции е насочена към руската икономика, а не към нашата.

Това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, тъй като Русия е сред най-големите износители на петрол, природен газ, мед, алуминий, паладий и други важни стоки, а цените на петрола бързо достигнаха нови върхове, невиждани от 2014 г. във вторник.

Русия представлява 1,9% от световната търговия през 2020 г., което е спад от 2,8% през 2013 г., според данните на Световната банка. Руският БВП за 2020 г. е на 11-о място в световен мащаб, между Бразилия и Южна Корея.

Преглед на данните за руската търговия в базата данни на Световната банка за World International Trade Solution показва, че зависимостта на Русия от търговията е намаляла през последните 20 години.

Експортните дестинации на Русия също се промениха. Холандия бе сред водещите преди десетилетие поради търговията с петрол, но е  изместена в тази роля от Китай. Покупките на Германия и Великобритания от Русия останаха до голяма степен стабилни, докато вносът от Беларус се е увеличил.

Китай остава най-големият вносител за Русия, като доставки на мобилни телефони, компютри, телекомуникационни съоръжения, играчки, текстил, дрехи и части за електроника са сред най-важните категории. Делът му от руския внос се е увеличил от 2014 г., докато този от Германия е намалял значително. Износът на Украйна за Китай спадна значително през последното десетилетие, докато доставките от Беларус са се променили малко.

Най-големият износ на Украйна за Русия през 2020 г. са алуминиев оксид, железопътно оборудване, въглища, стомана и уран, според данните на Световната банка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"