fbpx

Moody’s даде неочаквано рамо на италианската икономика

Агенция Moody’s остави рейтинга на италианския държавен дълг на Baa3, една степен над нежелан, но повиши перспективата от негативна на стабилна, което според наблюдатели е неочакван тласък за правителството на премиера Джорджа Мелони, изтъква Ройтерс, след като повечето анализатори очакваха агенцията да остави непроменени рейтинга и перспективата на Италия.

Moody’s постави негативна перспектива за третата по големина икономика в еврозоната през август миналата година след падането на правителството и в разгара на енергийна криза.

Решението да се промени перспективата на стабилна отразява стабилизирането на перспективите за икономическата сила на страната, здравето на нейния банков сектор и динамиката на държавния дълг“, посочват от Moody’s, която е четвъртата агенция, направила преглед на Италия през последния месец. S&P Global, DBRS и Fitch оставиха своите рейтинги и перспективи непроменени.

Италианската икономика стагнира през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, показват предварителните данни миналия месец, след като се сви с 0,4% между април и юни. Анализаторите прогнозират, че активността ще остане слаба през следващите тримесечия.

Европейската комисия прогнозира в сряда, че дългът на Италия, пропорционално вторият най-висок в еврозоната, ще нарасне незначително от прогнозираните 140% от националното производство тази година до 141% през 2025 г.

Разликата между доходността на италианските 10-годишни облигации и техния немски еквивалент е значително по-голяма от разликата на всяка друга страна от еврозоната спрямо Германия. Той обаче се сви до под 1,75 процентни пункта (175 базисни пункта) от скорошен връх от 209 базисни пункта на 9 октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"