fbpx

Moody’s понижи до отрицателен кредитния рейтинг на САЩ

Moody’s понижи перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ до „отрицателна“ от „стабилна“, позовавайки се на големите фискални дефицити и спада в достъпността на дълга, ход, който предизвика незабавни критики от администрацията на президента Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Това се случва, след като по-рано през годината Fitch също понижи рейтинга , след месеците на политически спорове около тавана на дълга на САЩ.

Федералните разходи и политическата поляризация са нарастващо безпокойство за инвеститорите, допринасяйки за разпродажба, която доведе цените на държавните облигации на САЩ до най-ниските им нива от 16 години.

Трудно е да не се съгласим с обосновката, тъй като няма разумни очаквания за фискална консолидация в скоро време“, посочва Кристофър Ходж, главен икономист за САЩ в Natixis. „Дефицитите ще останат големи… и тъй като лихвените разходи заемат по-голям дял от бюджета, дълговата тежест ще продължи да расте“, изтъква той, цитиран от Ройтерс.

В изявлението на рейтинговата агенция се посочва, че „продължаващата политическа поляризация“ в Конгреса повишава риска законодателите да не могат да постигнат консенсус относно фискален план за забавяне на спада в достъпността на дълга.

„Всеки един значим политически отговор, който бихме могли да видим, вероятно няма да се случи до 2025 г. поради реалността на политическия календар през следващата година“, казва в интервю за Ройтерс Уилям Фостър, старши вицепрезидент на Moody’s.

Републиканците, които контролират Камарата на представителите на САЩ, ще пуснат мярка за временни разходи, насочена към предотвратяване на частично затваряне на правителството, като оставят федералните агенции отворени, когато текущото финансиране изтече следващия петък.

Moody’s е последната от трите големи рейтингови агенции, която поддържаше най-висок рейтинг за правителството на САЩ. Fitch промени своя рейтинг от троен A на AA+ през август, присъединявайки се към S&P, който има рейтинг AA+ от 2011 г.

Въпреки че промени перспективата си, показвайки, че е възможно понижаване в средносрочен план, Moody’s потвърди дългосрочния си рейтинг на емитента и старши необезпечени рейтинги на „Aaa“, позовавайки се на кредитната и икономическа сила на САЩ.

Веднага след съобщението на Moody’s, говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че промяната е „още една последица от републиканския екстремизъм и дисфункция в Конгреса„.

Въпреки че изявлението на Moody’s поддържа рейтинга Aaa на Съединените щати, ние не сме съгласни с преминаването към негативна перспектива. Американската икономика остава силна, а ценните книжа на Министерството на финансите са най-известният безопасен и ликвиден актив в света“, се изтъква в изявление на заместник-министъра на финансите Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс.

По думите му, администрацията на Байдън е демонстрирала своя ангажимент за фискална устойчивост, включително чрез над 1 трилион долара мерки за намаляване на дефицита, включени в споразумението през юни с Конгреса за повишаване на лимита на дълга на САЩ, и предложението на Байдън за намаляване на дефицита с близо 2,5 трилиона долара спрямо следващото десетилетие.

Доходността на държавните облигации се повиши тази година поради очакванията, че Федералният резерв ще поддържа строга парична политика, както и поради фискалните опасения, насочени към САЩ.

Рязкото покачване на доходността на държавните облигации „увеличи съществуващия натиск върху достъпността на американския дълг“, посочва Moody’s. Понижаването на рейтинга може да изостри фискалните опасения, но инвеститорите казаха, че са скептични, че ще има съществено въздействие върху пазара на облигации в САЩ, смятан за сигурно убежище поради своята дълбочина и ликвидност.

Решението на Moody’s идва и след като президентът Байдън, който се стреми да бъде преизбран през 2024 г., отбеляза рязък спад на подкрепата си в социологическите проучвания. Проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена, показва, че той изостава от бившия президент Доналд Тръмп, водещият републикански кандидат, в пет от шестте ключови щата: Невада, Джорджия, Аризона, Мичиган и Пенсилвания. Байдън изпревари Тръмп в Уисконсин. Резултатът в тези шест щата ще помогне да се определи кой ще спечели президентските избори.

Ходът на Moody’s също така ще окаже натиск върху републиканците в Конгреса да придвижат законодателство за финансиране, за да предотвратят частично затваряне на правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"