fbpx

Морските набези на йеменските хуси подкрепиха за кратко цените на петрола

Цената на петрола се повиши, тъй като атаката на йеменските хуси срещу танкер с химикали ескалира геополитическото напрежение в Близкия изток, въпреки че опасенията относно излишното предлагане и забавянето на търсенето задържаха печалбите, съобщава Ройтерс.

Крилата ракета, изстреляна от територия в Йемен, контролирана от хусите, удари търговски танкер с химикали близо до Баб-ел-Мандеб – пролив между Йемен и Североизточна Африка, който води към Червено море и Суецкия канал, причинявайки пожар и щети, но без жертви, което обаче повиши рисковете за безопасността на танкерите в жизненоважни морски пътища.

Фючърсите на суровия петрол Brent за февруари се повишиха с 21 цента, или 0,3%, до 76,24 долара за барел, а фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол с доставка през януари се повишиха с 27 цента, или 0,4%, до 71,59 долара.

Въпреки че атаката срещу плавателния съд помогна на петрола да се възстанови, „настроенията остават негативни“, казва Тамас Варга от брокера PVM. „Няма никаква помощ от страната на търсенето на петролното уравнение. Фундаменталната среда е обезкуражаваща“, изтъква той, цитиран от Ройтерс

Инвеститорите са предпазливи преди решаващия доклад за инфлацията в САЩ и решението за лихвения процент. Докладът за индекса на потребителските цени (CPI) трябва да бъде публикуван днес, докато двудневната политическа среща на Федералния комитет за отворени пазари ще приключи в сряда.

Във фокуса са и разговорите на срещата на върха за климата COP28, където преговарящите очакват нов проект на споразумение, след като много страни разкритикуваха предишната версия като твърде слаба, тъй като пропускаше „поетапно премахване“ на изкопаемите горива.

Появяват се и последните доклади за запасите в САЩ, които се очаква да покажат спад от 1,5 милиона барела при суровия петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"