fbpx

Москва очаква скоро руският петрол да поскъпне

Руският петрол остава търсен на световния пазар, без него е трудно да се осигури енергиен баланс, заявява руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Нашият петрол се търси, това трябва да се отбележи недвусмислено. Ние заемаме голям дял в света по отношение на износа. Затова, разбира се, без руски петрол днес осигуряването на енергийния баланс е трудно осъществимо„, коментира той.

По думите му производството и износът на петрол през януари остават на нивото от декември.

Сега ще видим как ще продължи да се осигурява реализацията на продукцията за износ“, отбелязва вицепремиерът. Той добавя, че руските компании непрекъснато работят върху изграждането на необходимите логистични маршрути, застраховки и проблеми с покупките.

Отстъпката в цената на руския петрол се е увеличила, поради възможните рискове, поемани от купувачите, при стабилизиране на ситуацията тя ще намалее, заявява още Александър Новак.

Разбира се, сега виждаме, че отстъпката спрямо нашия петрол леко се е увеличила. Това е естествено, защото купувачите поемат рискове. Но предвид стабилизирането на ситуацията смятаме, че отстъпката трябва да намалее“, изтъква той.

ТАСС припомня искането на президента Путин намалението на цената на петрола да не създава проблеми за руския бюджет. Тогава Новак обясни, че отстъпката се е увеличила през януари главно поради покачването на цените на транспортирането.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"