fbpx

МС финансира допълнително 160 училища, обучаващи в защитени специалности

160 общински училища ще получат допълнителни 718 449 лева за обучение на ученици в защитени специалности или в такива, в които се очаква недостиг на кадри на пазара на труда, одобри в свое решение Министерският съвет.

Средствата се отпускат за общо 3749 осмокласници, които учат в 187 паралелки. Парите са изчислени за периода от началото на учебната година до края на 2021 г.

Допълнителното финансиране се разпределя по бюджетите на общините за настоящата календарна година. Със средствата ще се осигури необходимият финансов ресурс за подготовка на специалисти, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Заедно с това кабинетът одобри 406 052 лева по националната програма „Професионално образование и обучение“. Средствата се предоставят за 14 общински професионални гимназии и средни училища за окончателни плащания по проекти за ремонт. С модернизирането на сградите учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобият професионални компетентности в реални трудови условия.

1 682 170 лева се отпускат и по Национална програма “Иновации в действие” за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между образователните институции. Всяко иновативно училище сключва по два договора с други училища за взаимна мобилност. Общо 261 общински и 6 частни училища ще получат по 3710 лева за изпълнение на съвместни дейности. Други 263 общински и 3 частни училища, които не са иновативни, имат сключен по един договор. Техните пакети са на стойност 2600 лева. Съвместната работа между училищата спомага за обмен на добри практики и идеи за провокиране на иновациите в образователния процес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"