fbpx

МВФ иска поскъпване на въглеродните квоти, за да има шанс за промени

Цената на въглерода трябва да достигне средно поне 75 долара за тон в световен мащаб до края на десетилетието, за да успеят глобалните климатични цели, заявява пред Ройтерс ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В кулоарите на преговорите за климата COP27 в египетския курорт Шарм ел-Шейх, управляващият директор на МВФ изтъква, че темпът на промяна в реалната икономика все още е „твърде бавен“.

Скорошен анализ на групата, свързана със Световната банка, показва, че общата сума на глобалните национални ангажименти за намаляване на вредните за климата емисии ще ги накара да паднат само с 11% до средата на века.

Освен ако не оценим въглерода предсказуемо по траектория, която ни води поне до средна цена от $75 за тон въглерод през 2030 г., ние просто не създаваме стимул за бизнеса и потребителите да се променят“, отбелязва Георгиева.

По думите й, докато някои региони като Европейския съюз вече имат цена на въглерода над това ниво – референтната цена на ЕС е около 76 евро за тон – в други региони като американския щат Калифорния въглеродните квоти се продават за малко под 30 долара на тон, на други места пък няма дори цена.

Проблемът е, че в много страни, не само в бедните страни, а по целия свят, приемането на ценообразуването на замърсяването е все още ниско“, коментира още тя ситуацията, влошена от настоящата среда на високи разходи за живот.

Георгиева е на мнение, че има различни пътища, по които една държава може да поеме. Вторият по големина източник на емисии в света, Съединените щати, например, е малко вероятно да установи национална цена на въглерода, предвид твърдата политическа опозиция срещу въглеродните данъци и системите за ограничаване и търговия.

Просто се съсредоточете върху еквивалентността. Независимо дали САЩ изберат да наложат въглеродни разходи чрез регулиране и отстъпки, а не чрез данъци или търговия, това не би трябвало да има значение. Това, което трябва да има значение, е ценовият еквивалент“, коментира управляващият директор на МВФ

Тя цитира предложението на фонда за минимална цена на въглерода и предложението на Германия за „въглероден клуб“ на най-големите икономики в света, който ще координира как членовете измерват и ценообразуват въглеродните емисии и ще даде възможност за сътрудничество за намаляване на емисиите в най-големите индустриални сектори.

Независимо дали ще има пробив на този COP в Египет или след това, той трябва да бъде скоро, защото на практика ни изтича времето, за да успеем в този преход“, предупреждава Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"