fbpx

МВФ прогнозира устойчив глобален растеж, но предупреждава за инфлацията

Глобалната икономика е настроена за скромен растеж през следващите две години на фона на забавяне на активността в САЩ, достигане на дъното в Европа и по-силно потребление и износ за Китай, но рисковете по пътя изобилстват, обяви Международният валутен фонд в актуализация на своята Световна икономическа перспектива (WEO).

МВФ предупреждава, че инерцията в борбата срещу инфлацията се забавя, което може допълнително да забави облекчаването на лихвените проценти и да поддържа силния натиск на долара върху развиващите се икономики.

Фондът запазва прогнозата си за растеж на глобалния реален брутен вътрешен продукт за 2024 г. непроменена спрямо април на 3,2% и повишава прогнозата си за 2025 г. с 0,1 процентни пункта до 3,3%.

Преразгледаната перспектива отразява някои колебания сред големите икономики, като прогнозата за растеж на САЩ за 2024 г. е намалена с 0,1 процентни пункта до 2,6%, отразявайки по-бавното от очакваното потребление през първото тримесечие. Прогнозата на фонда за растеж в САЩ за 2025 г. остава непроменена на 1,9%, забавяне, предизвикано от охлаждането на пазара на труда и забавянето на разходите в отговор на строгата парична политика.

„Растежът в големите развити икономики става все по-равномерен, тъй като пропуските в производството се затварят“, изтъква главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша в публикация в блога на фонда, придружаваща доклада, добавяйки, че САЩ показват нарастващи признаци на охлаждане, докато Европа е готова да тръгне нагоре.

МВФ значително повишава прогнозата си за растеж в Китай от 4,6% през април до 5,0% – което съответства на целта на китайското правителство за годината. Сред причините е възстановяването през първото тримесечие на частното потребление и силния износ. МВФ също повишава прогнозата си за растеж на Китай за 2025 г. до 4,5% от 4,1% през април.

Но инерцията на Китай може да се забави, тъй като Пекин в понеделник отчете ръст на БВП през второто тримесечие от едва 4,7%, значително под прогнозите, на фона на слаби потребителски разходи и продължителен спад на имотите.

Според Гуринша новите данни представляват риск от влошаване на прогнозата на МВФ, тъй като сигнализират за слабост в доверието на потребителите и продължаващи проблеми в сектора на имотите. За да стимулира вътрешното потребление, Китай трябва напълно да разреши кризата с имотите, тъй като недвижимите имоти са основният актив за повечето китайски домакинства.

„Когато гледате Китай, колкото по-слабо е вътрешното търсене, толкова повече растежът ще разчита потенциално на външния сектор“, изтъква той пред Ройтерс.

Фондът леко повишава прогнозата си за растеж на еврозоната за 2024 г., с 0,1 процентни пункта до 0,9%, оставяйки прогнозата на блока за 2025 г. непроменена на 1,5%.

Еврозоната достигна дъното и отбеляза по-силен ръст на услугите през първото полугодие, докато нарастващите реални заплати ще подпомогнат потреблението на енергия през следващата година, а облекчаването на паричната политика ще подпомогне инвестициите, изтъкват от МВФ.

Прогнозата за растеж на Япония за 2024 г. е намалена до 0,7% от 0,9% през април, което се дължи отчасти на прекъсвания в доставките от спирането на голям автомобилен завод и слабите частни инвестиции през първото тримесечие.

МВФ предупреждава за краткосрочни рискове за повишаване на инфлацията, тъй като цените на услугите остават високи на фона на ръста на заплатите в трудоемкия сектор, отбелязвайки, че подновеното търговско и геополитическо напрежение може да засили ценовия натиск чрез увеличаване на цената на вносните стоки по веригата на доставки.

Рискът от повишена инфлация повиши перспективите за още по-дълго поддържане на високи лихвени проценти, което от своя страна увеличава външните, фискалните и финансовите рискове“, се казва в доклада на МВФ.

МВФ също така предупреждава за потенциални колебания в икономическата политика в резултат на много избори тази година, които биха могли да имат отрицателни последици за останалия свят.

Тези потенциални промени водят до рискове от фискална разточителност, които ще влошат динамиката на дълга, като ще се отразят неблагоприятно на дългосрочната доходност и ще засилят протекционизма“, отбелязва фондът.

МВФ не назовава пряко кандидата на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп, който предложи да се наложат 10% мита върху целия внос от САЩ, нито президента на Демократическата партия Джо Байдън, който рязко повиши митата върху китайските електрически превозни средства, батерии, слънчеви панели и полупроводници.

Но се отбелязва, че по-високите тарифи и увеличаването на вътрешната индустриална политика могат да създадат „вредни трансгранични ефекти, както и да предизвикат ответни мерки, което да доведе до скъпоструваща надпревара към дъното“.

Вместо това МВФ препоръчва на политиците да продължат да възстановяват ценовата стабилност – облекчавайки паричната политика само постепенно – попълвайки фискалните буфери, изтощени по време на пандемията, и преследвайки политики, които насърчават търговията и увеличават производителността.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"