fbpx

На фона на общ спад на заводските цени, тези на тютюневите изделия поскъпват рязко

тютюн

Общият индекс на цените на производител се понижава с 1.3% през юни 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.2%. В добивната промишленост е отчетено нарастване – с 1.1%, а в преработващата промишленост не се наблюдава изменение на цените.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1.1%, производство на лекарствени вещества и продукти – с 0.8%, производството на мебели и производство, некласифицирано другаде – с по 0.7%. Понижение на цените се наблюдава при: производството на химични продукти – с 4.6%, и производството на основни метали – с 3.7%.

На годишна база заводските цени намаляват с 10.9% през юни. Значителен спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 24.7%, в преработващата промишленост – с 5.5%, и в добивната промишленост – с 4.2%.

В преработващата промишленост съществено намаление на цените е отчетено при производството на основни метали – с 18.4%, както и при производството на химични продукти – със 17.8%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 46.3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 22.3%.

На вътрешния пазар заводските цени намаляват с 2,4% спрямо предходния месец май. Понижение е отново отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.8%, в добивната промишленост – с 0.9%, и в преработващата промишленост – с 0.4%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти – със 7.0%, производството на основни метали – с 2.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1.1%. Повишение на цените е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти – с 1.0%, и производството на тютюневи изделия – с 0.9%.

Спрямо година по-рано спадът е с 11,4%, като най-сериозен е приносът на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 24.0%, в преработващата промишленост – с 2.4%, и в добивната промишленост – с 0.5%.

Спрямо юни 2022 г. спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти – с 26.5%, и производството на основни метали – с 22.1%.

Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 60.8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 37.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 19.6%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 19.0%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0.8% през юни 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 10.2%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"