fbpx

Над 27 хил. единни патента са одобрени в ЕС за година

През първата година на прилагане на единната патентна система Европейското патентно ведомство (ЕПВ) вече е регистрирало над 27,000 единни патента, съобщават от Европейската комисия. Това означава, че средно почти един на всеки четирима (23 %) издадени европейски патента се прилага във всички участващи държави членки. Този процент също непрекъснато се увеличава. Процентът на усвояване достига почти 50 % сред кандидатите, установени в Дания и Полша, и около 40 % в Испания. Повечето патенти се издават за медицински технологии (31 %), строително инженерство (6 %) и транспорт (5 %).

В момента 17 държави — членки на ЕС, участват в единната патентна система (сред които и България), което представлява около три четвърти от БВП на ЕС. Системата е отворена и за други държави членки. Скоро Румъния ще стане 18-ият участващ член.

Ог ЕК обясняват, че патентните регистрации се управляват от Европейското патентно ведомство (ЕПВ). За да получи единен патент, заявителят първо подава заявление за европейски патент в съответствие с обичайните правила и процедури на ЕПВ. След като бъде издаден европейският патент, притежателят на патента може да поиска от ЕПВ да придаде единно действие на този патент в срок от един месец от издаването му, което води до единен патент, приложим във всички участващи държави членки без допълнителни изисквания за валидиране.

Досега в Единния патентен съд (ЕПС) са образувани около 350 дела. Този нов съд вече дава възможност за централизирано съдопроизводство не само за единни патенти, за които ЕПС има изключителна компетентност, но и за неединни европейски патенти при определени условия.

Създаденият през юни 2023 г. единен патент играе решаваща роля за завършването на единния европейски пазар за патенти и се превърна в решаващ фактор за иновациите и конкурентоспособността на ЕС. Системата улеснява дружествата да защитават своите иновации, като осигурява обслужване на едно гише за получаване и прилагане на патенти в Европа. Това позволява на дружествата да спестяват разходи, както и да намалят административните формалности и административната тежест. Създаването на Единния патентен съд също така прави патентното съдопроизводство по-малко обременяващо и скъпо, като същевременно осигурява по-голяма правна сигурност.

Комисията съобщава, че има за цел и да укрепи допълнително системата със създаването на единен сертификат за допълнителна закрила (СДЗ), който ще даде възможност за удължаване на срока на действие на единните патентни права за конкретни разрешени фармацевтични продукти и продукти за растителна защита по единен начин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"