През 2023 г. в ЕС са генерирани около 130 кг хранителни отпадъци на жител. Домакинствата са генерирали 53% от хранителните отпадъци, което представлява 69 кг на жител. Останалите 47% са отпадъци, генерирани нагоре по веригата за доставки на храни.
Това сочат данните на Евростат за количеството хранителни отпадъци, които не включват храна, която не е събрана или храна, за която не е разрешено да се предлага на пазара поради причини, свързани с безопасността
Хранителните отпадъци от домакинствата са почти два пъти по-големи от количеството хранителни отпадъци, произтичащи от секторите на първично производство и производство на хранителни продукти и напитки (12 кг и 24 кг на жител; съответно 10% и 19%), сектори, в които съществуват стратегии за намаляване на хранителните отпадъци, например с използването на изхвърлени части като странични продукти.
На ниво ЕС общото количество хранителни отпадъци, измерено през 2023 г., е малко над 58 милиона тона прясна маса. Битовите хранителни отпадъци представляват 31 милиона тона прясна маса, с 53% дял от общото количество. Вторият сектор по дял (19%) е преработката и производството, където количеството измерени хранителни отпадъци е по-малко от 11 милиона тона прясна маса. Останалият дял, около 29% от общия брой, е от сектора на първичното производство (под 6 милиона тона, 10% дял от общото количество хранителни отпадъци), ресторантьорството и хранителните услуги (под 7 милиона тона, 11% дял от общия брой) и секторите на търговията на дребно и други видове дистрибуция на храни (малко под 5 милиона тона, 8% дял).
За България данните сочат, че общото количество хранителни отпадъци е 614 928 тона, от които над 267 тона са генерирани от домакинствата.