fbpx

Над 80% от новата средна класа в света се формира в Азия

113 милиона души ще се присъединят към глобалната средна класа през 2024 г. Всяка година над 100 милиона души влизат в тази група.

Дефинирани от World Data Lab като хора, които харчат най-малко $12 на ден (измерено по паритета на покупателната способност за 2017 г.), тези хора обикновено се издигат в развиващи се региони като Азия и Африка.

Visual Capitalist показва произхода на новите членове на този потребителски клас. От тези 113 милиона души огромното мнозинство идва от Азия.

Данните, които анализира изданието сочат, че Азия ще допринесе с 81% от новите потребители през 2024 г.

Visual Capitalist разбива тези 91 милиона нови потребители в Азия за 2024 г. по държави, като само тези, които допринасят с поне 1 милион потребители, са разделени, а останалите са групирани в „Други“.

Както се очаква, Китай и Индия ще бъдат двата най-големи източника на попълнения в глобалната средна класа през 2024 г. И двете страни имат огромно население, повишаващи се нива на доходи и високи нива на урбанизация.

По-надолу в списъка са Индонезия и Бангладеш, добавящи по 5 милиона потребители. И двете страни имат експанзивна пирамида на населението, което означава, че имат относително ниска средна възраст и нарастваща работна сила.

Интересно е да се отбележи, че много от страните, изброени по-горе, включително Виетнам, Филипините и Тайланд, също са едни от най-бързо развиващите се пазари за електронна търговия в света.

Акценти от Африка

Египет и Нигерия са единствените страни от региона на Африка, които ще осигурят повече от 1 милион потребители през 2024 г. Още веднъж, и двете страни се характеризират с висок потенциал за растеж и раждаемост над средната.

Всъщност до 2075 г. Goldman Sachs вярва, че Египет и Нигерия могат да станат петата и седмата по големина икономики в света, изпреварвайки традиционните икономически лидери като Япония, Германия и Обединеното кралство, изтъкват още от Visual Capitalist.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"