fbpx

Намаляват предложенията за работа от вкъщи

Обявите за работа са се увеличили с 10% през август спрямо предходния юли, като в края на месеца се наблюдават малко над 44 000 предложения в страната. Това сочат данните от месечния анализ на JobTiger.

Нивото на предлагане на работа на годишна база остава почти непроменено спрямо същия период през 2023 г. Има много лек спад от 0.7% или едва 300 предложения по-малко.

Сред акцентите от проучването през август се изтъкват тенденция за спад на предложенията за работа от вкъщи и дистанционна работа, както и по-активно предлагане на работа в „ИТ“ сектора. На годишна база обаче търсенето на ИТ специалисти продължава да е с най-голям спад (-17%).

В повечето сектори през август се наблюдава ръст или запазване на нивото на обявите. Най-голям е ръстът в секторите „Търговия и продажби“ (950 предложения повече, 9% ръст), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (500 предложения повече, 8% ръст) и „ИТ“ (120 предложения повече, 4% ръст). След тях са секторите „Маркетинг и реклама“  (70 предложения повече, 6% ръст) и „Здравеопазване и фармация“ (20 предложения повече, 1% ръст).

Спад на предложенията се отчита е секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (70 предложения по-малко, 3% спад), „Логистика и транспорт“ (90 предложения по-малко, 2% спад) и „Търговия и продажби“ (1200 предложения по-малко, 14% спад).

Нивото на обявите в секторите „Административни и обслужващи дейности“ и „Строителство“ остава непроменено през август.

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 1%, като през последните месеци се наблюдава тенденция за лек спад на този тип предложения. На годишна база обявите от този тип са намалели със 7% или приблизително 260 предложения по малко.

Броят на обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа през август е около 3320 и представлява 8% от общия брой обяви за работа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"