fbpx

Най-иновативните страни в света: България 38-ма, изпреварват ни 21 членки на ЕС

В много отношения изминалата година представлява повратна точка в технологичния напредък. Почти за една нощ, големият езиков модел на OpenAI ChatGPT стана нарицателно име и AI остана в обсега на общественото внимание.

И все пак, погледнато под повърхността, иновациите се влияят от няколко невидими фактора – от институционалната среда и високотехнологичния износ до изследователския талант и културата на предприемачеството.

Изданието Visual Capitalist обобщава класацията на най-иновативните страни в света въз основа на Глобалния индекс на иновациите (GII) за 2023 г., съставен от Световната организация за интелектуална собственост.

Как се измерва иновацията?

Рамката GII използва седем стълба и 80 индикатора за оценка на иновативната сила на дадена страна, като заедно сборът от тези стълбове дава общ резултат за всяка страна. Сред показателите виждаме:

  • Патентни приложения, високотехнологично производство
  • Изследователи на милион население, глобални корпоративни инвеститори в научноизследователска и развойна дейност
  • Научноинтензивна заетост, сътрудничество между университета и индустрията в научноизследователска и развойна дейност

За 13-та поредна година Швейцария е обявена за най-иновативната страна в света. Сред ключовите фактори, подчертаващи това постижение, са политиките на страната за правене на бизнес и мащабът на заявките за патенти. Изследователските институции от световна класа и квалифицирана работна сила също са ключови съставки за насърчаване на иновациите.

Швеция се класира на второ място, изпреварвайки САЩ тази година. Страната се отличава с изтънченост на бизнеса, заетост с интензивно знание и изследователи на глава от населението.

САЩ се класираха на трето място като цяло, но отбелязват най-високите резултати за получен рисков капитал, глобални корпоративни инвеститори в научноизследователска и развойна дейност и обща стойност на еднорога (стартъп, оценен на над 1 млрд. долара). От 1206 глобални еднорога към април 2023 г., САЩ са дом на 54% от общия брой.

С петото си място Сингапур се класира най-високо в Азия. Като финансов център и глобален иноватор, Сингапур се класира силно по ефективност на правителството, получен рисков капитал и стабилност за бизнеса. Има най-високото рисково финансиране на глава от населението в света.

Бразилия (49-то място) е класирана най-високо в Латинска Америка, докато Мавриций (57-о място) е най-високо класираната страна в Субсахарска Африка.

България е на 38 място, изпреварвайки Турция и Индия, но изпреварена от 21 от страните в ЕС. След нас са Полша, Гърция, Хърватия, Словакия и Румъния. В свой кратък коментар във фейсбук икономистът Красен Станчев обръща внимание, че нито една от най-добре представилите се държави няма министерство на иновациите.

Visual Capitalist представя и Топ 25 на клъстерите за наука и технологии на глава от населението въз основа на гъстотата на автори на научни публикации и изобретатели в географско местоположение.

Като най-добрият S&T клъстер по интензивност, Кеймбридж произвежда 37 000 статии на милион души. Неговият най-голям кандидат, ARM, е компания за полупроводници, работеща в тясно сътрудничество с университета в Кеймбридж. Над 130 милиарда устройства в световен мащаб са използвали чипове, базирани на дизайна на ARM.

Клъстерът Сан Хосе-Сан Франциско се класира на второ място, като Google е най-добрият кандидат. През 2022 г. САЩ предоставиха на компанията майка на Google Alphabet 2077 патента.

Южнокорейският клъстер Daejeon е най-добрият в Азия, воден от производителя на батерии LG Chem. През 2022 г. са регистрирани над 49 000 местни и задгранични патента. Всъщност и Honda, и GM си партнират с LG Chem, за да построят фабрики за батерии за няколко милиарда долара в Охайо през следващите няколко години.

Много от най-иновативните държави в света имат силни клъстери, които привличат технологични фирми, изследователи и работници с интензивно знание поради множество фактори, които подкрепят прекъсването и технологичния напредък. Тези технологични клъстери имат мощен ефект върху създаването на иновации, които обхващат множество сектори на икономиката и по-широкия глобален пейзаж, обобщава изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"