fbpx

Най-популярното френско сирене на „подсъдимата скамейка“

Конте (comté) е най-потребяваното сирене със защитено наименование във Франция. Но голямата му употреба днес повдига редица екологични въпроси. Причините за това са интензификацията на животновъдството, замърсяването, свързано с пречистването на отпадните води и експортната стратегия на отрасъла, коментира france24.

Трябва ли обаче да намалим консумацията на това сирене? Въпросът беше повдигнат наскоро от еколога Пиер Риго, който разкри въздействието върху околната среда на това емблематично сирене, от което през 2022 г. са продадени 1,6 милиона пити.

От години секторът е обвиняван заради щетите, които нанася на почвата и водите“, припомня той, като подчертава вредните последици от отглеждането на крави от породата Монбелиард на платото Юра, чието мляко се използва за направата на известното сирене, произвеждано в пет департамента (Ду, Юра, Ен, Сона е Лоара и Горна Савоя). „Екскрементите от кравите натоварват почвата с фосфор и азот, към което се прибавят и други земеделски практики, свързани със сиренето конте. Те бързо се просмукват в нея и отам преминават в течащите води. Резултатът от това е цъфтеж на водорасли, смъртност на рибите и намаляване на водното биоразнообразие.“

#ДолуРъцетеОтКонте призовават от сектора

Между 2019 и 2020 г. са констатирани случаи на помътняване на водата, поява на бяла пяна, миризма на канал и мъртва риба в близост до млекопреработвателните предприятия, което показва значителни проблеми с пречистването на отпадните води. Регионалният специализиран център за екологични щети  в Безансон е започнал разследвания. Две фабрики за производство на сирене са осъдени да заплатят големи глоби през 2022 г.

След като капацитетът на пречиствателните станции на въпросните мандри стана недостатъчен, те започнаха да изпускат „непречистената вода направо в околната среда, което имаше катастрофален ефект върху нея“, като се има предвид, че почвата е силно пропусклива, казва по това време прокурорът на Безансон Етиен Манто.

В един мащабен „план за сирене“, стартиран през 2022 г., местните власти разпореждат на 14 от 96-те фабрики за сирене в Ду да приведат водопречиствателните си съоръжения в съответствие с изискванията или да ремонтират дефектиралите канализационни тръби. В крайна сметка почти всички от тях са окончателно класифицирани през 2024 г. като съответстващи на изискванията, според DDETSPP, държавната служба, отговорна за икономическите изменения.

Производителите на конте твърдят, че техният отрасъл е чист и защитава околната среда. „Използването на небрежността на отделни производители за дискредитиране на цялата индустрия е неприемливо“, изтъква Ален Матийо, президент на отрасловия съюз. „Тези атаки са болезнени и несправедливи, като се има предвид нивото на стандартите, които си налагаме в региона“, оплаква се той след полемиката, предизвикана от Пиер Риго.

Призивът за консумация на по-малко сирене конте предизвика гнева на производителите. Хаштагът #ДолуРъцетеОтКонте се появи в социалните мрежи и е споделен от целия сектор както и от самия министър на земеделието Ани Женевар.

Много политици от десницата и от Националния сбор се изказаха по темата. Лоран Вокиез, кандидат за президент от партията „Републиканците“, видя в обвиненията срещу конте „проект […] за една Франция без идентичност и без вкус“. Депутати от Националния сбор призоваха за „защита“ на емблематичното сирене от Юра, като например Жулиен Одул, който е и регионален съветник в Бургон-Франш-Конте.

Под въпрос се поставя интензификацията на производството

Според НПО WWF Франция, проблемът не е в сиренето като такова. Жан Буркард, директор в организацията, дори хвали модела на производство на това сирене. „Спецификациите на продуктите със защитено наименование защитават естествените пасища, които са форма за поглъщане на въглерода и подпомагат запазването на биоразнообразието. Благодарение на сиренето конте, кравите Монбелиард пасат на пасища, което драстично намалява употребата на пестициди.“ В едно пасище се използват до дванадесет пъти по-малко пестициди, отколкото в традиционните земеделски парцели, подчертава WWF, като публикува доклад за значението на опазването на пасищата във Франция.

Същността на проблема, посочва той, е, че сиренето е „жертва на собствения си успех“. „Колкото повече консумираме конте, толкова повече се ориентираме към интензификация на производството. Което означава, че ще имаме все повече и повече крави. Кравите са метан, оборски тор. И следователно азотът, торът, ще се окажат във водата.

За 30 години производството на конте се е увеличило повече от два пъти, като е нараснало от 30 000 тона през 1991 г. на 72 000 през 2024 г., предупреждават от екологичната асоциация SOS Loue et rivières comtoises, за която стандартите „изобщо не са достатъчни“. „Броят на кравите със сигурност не се е увеличил, но те дават повече мляко от преди, което означава, че ядат повече и произвеждат повече екскременти… което допринася за увеличаването на нитратите в нашите реки“, обобщават от асоциацията.

Френско сирене консумирано в целия свят

Конте не се консумира само във Франция, то е сред най-изнасяните френски сирена, като през 2023 г. 10,7% от производството е продадено в чужбина, а износът му се е увеличил със 7,5% през същата година в сравнение с 2022 г. Бижуто на френската гастрономия е особено ценено в Белгия, Германия, Съединените щати, Канада и Япония.

Производителите на сирене възприемат експортна стратегия като в продължение на десет години инвестират в мащабни рекламни кампании в чужбина.

За Патрис Малаво, член на местната организация за защита на реките в департамент Ду, е спешно потреблението отново да се концентрира в страната. той подчертава, чи има „свръхпроизводство на мляко“ и призова за намаляване на количествата. „Произвеждаме мляко, за да го продаваме по целия свят. Това просто е невъзможно. Реките не могат да абсорбират такива количества замърсяване“, повтаря той.

Жан Буркард посочва, че платото Юра представляват „една много варовита среда и следователно много пореста. Това означава, че дори малкото химически препарати, торове и азот, които ще се отделят на тези пасища, ще се инфилтрират изключително бързо във водните басейни. Това обяснява защо имаме много реки, които са силно замърсени, с доста тревожни данни за изчезването на рибни видове и по-специално на пъстървата в определени места в региона.

Спорът около сиренето конте разкрива как екологичният преход остава на заден план в сравнение с икономическата логика. „Едно просто решение би било да не забравяме, че сиренето конте е нещо много добро и че неговото въздействие може да остане ограничено… стига да проявим малко по-голяма сдържаност в консумацията му“, заключава WWF, призовавайки да се преосмислят хранителните навици.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"