fbpx

С няколко лупинга парламентът все пак удължи нулевата ДДС ставка за хляба

ПОСЛЕДНО: С парламентарен лупинг председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев успя в последния възможен момент да прокара в пленарна зала удължаване нулевата ДДС ставка за хляба и 15% таван на търговската му надценка. Това стана с включването на текстовете в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за хазарта, с които депутатите окончателно забраниха всякаква реклама на хазарт в медиите. Надценката върху хляба от 15% се ограничава само за белия, тип „Добруджа“ и типовия хляб.
Казусът с хляба претърпя няколко промени в рамките на деня. В предходната точка от извънредното заседание ДПС, ГЕРБ и ИТН не успяха да събарат достатъчно гласове за удължаване нулевата ставка ДДС за хляба до края на годината. Провали се и отмяната на алтернативния данък за гъбарите, който бе въведен от началото на тази година, което обаче по-късно Цонев не направи опит да прокара и той остана такъв, какъвто е в момента. Всичко това стана, след като още при първото гласуване в пленарна зала на заглавието на законопроекта за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, не бяха събрани достатъчен брой гласове за подкрепа. Така гласуването по-нататък на законовите промени не беше възможно да продължи и изглеждаше, че от 1 юли хлябът и брашното отново ще се облагат с 20% ДДС, каквато бе ставката преди свалянето й на нула процента преди две години, съобщи „Сега“.
След минаването на текстовете в рамките на Закона за хазарта Цонев уточни, че мярката за тавана на надценката влиза в сила от 1 юли, но ако от финансовото ведомство подадат информация, че тя няма въздействие върху цените, следващият парламент ще я отмени.

По-рано, в последния си работен ден преди великденските празници и предизборната си ваканция, депутатите бяха напът да удължат нулевата ДДС ставка за хляба до края на годината и да въведат 15% таван за търговските надценки на хляба.

Тези текстове бяха приети на второ четене в бюджетната ковисия в рамките на промяна в преходните и заключителните разпоредби на Закона за облагане на доходите на физическите лица и се очаква да бъдат приети по-късно днес по време на извънредното пленарно заседание.

„Сега“ отбелязва като изненадващи тези решения, тъй като при първото четене се е предвиждало единствено отменянето на алтернативния данък за гъбарите и събирачите на трюфели.

Нулевата ставка ДДС за хляба изтича на 30 юни, като председателят на комисията Йордан Цонев изтъква, че удължаването й се прави по настояване на браншовите организациите на хлебари и мелничари. Мартин Димитров от ДБ е поискал от министерство на финансите да предоставят разчети в НС как се е отразила нулевата ставка ДДС върху цената на хляба.

Относно 15% търговската надценка за хляба, Цонев е коментирал, че производствените цени на хляба са ниски, но търговската надценка е висока – между 40 и 55%. „Затова предлагаме само за хляба да въведем ограничение от 15%. Ще наблюдаваме как ще се прилага и какъв ще е ефектът„, изтъква още той, цитиран от „Сега“.

Според Румен Гечев тези предложения са предизборни, но са и добри. „Това е една от положителните ефекти от изборите„, коментира депутатът от БСП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"