fbpx

Нефтохимът в Бургас започнал замяна на руския петрол с внос на казахстански

България заменя през януари вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис, съобщава Ройтерс, позовавйки се на търговци и данни на LSEG.

Агенцията припомня за дерогацията, позволила на страната ни да внася руски суров петрол по море въпреки ембаргото на Европейския съюз. Както и това, че с решение на парламента ограничихме износа на всички рафинирани продукти, произведени от руски суров петрол от този месец, което прави почти невъзможно рафинерията в Бургас да работи с руски петрол.

Изтъква се още, че България е била четвъртият най-голям купувач на руски петрол по море през 2023 г., закупувайки над 100 000 барела на ден.

Този месец обаче не се очаква петрол от Русия да стигне до пристанище Бургас. Тъй като Лукойл вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт Urals, тя трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в завода. Рентабилността на завода се влияе и от 60% данък, наложен от българското правителство върху печалбите на рафинерията, информира Ройтерс.

Досега през януари Бургас трябва да получи два товара от 70 000 метрични тона казахстански суров петрол KEBCO, един товар от 76 000 тона Basrah Light, един товар от 50 000 тона CPC Blend и 33 000 тона петрол от Тунис, според данни на LSEG.

KEBCO, казахстански сорт, изнасян от руски пристанища със същото качество като Urals, е най-вероятният заместител на руския петрол в България, отбелязват търговци, добавяйки, че предлагането му е ограничено и цената му е значително по-висока от тази на Urals.

Бургас е проектиран да преработва петрол Urals и в момента може да работи само с кисели сортове, което е трудно и скъпо в ЕС, казват още източниците на агенцията. Това обаче се опровергава от редица експерти, според които нефтохимът ни няма проблем да работи с всякакви сортове петрол.

Лукойл и Министерството на икономиката и промишлеността на България не са отговорили на исканията за коментар, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"