fbpx

Немска компания иска да преквалифицира работници у нас, засегнати от „зеления преход“

Немска компания проявява интерес за реализация на пилотен проект за Югоизточна Европа за обучение и преквалификация на работници в областта на новите технологии за енергийна ефективност и намаляване на замърсяването с въглероден диоксид.

Годишно в страната ни могат да бъдат обхванати до 10 000 души за изграждането на соларни фасади, контейнери за биогорива и фазови външни и вътрешни изолации в сградите.

Приоритетно програмата ще е насочена към преквалификация в сектори, които подлежат на преструктуриране, както и служители на минни компании, засегнати от реализацията на „зеления преход“.

Проектът е представен на среща на регионалния министър арх. Виолета Комитова и съветника ѝ Георги Коларов с представители на фирмата „Форте Глобъл“ – Джулиан Марвиц, Тереза Бойнова и Евгени Иванов от „Евроконсултанс България“, партньор на фирмата у нас, съобщава пресцентърът на министерството.

Предложението предвижда създаването на общ проект между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и немската компания, с който да се кандидатства за финансиране пред Европейската комисия по Плана за справедлив преход.

Реализацията на подобно начинание би било предпоставка да се  разкриват хиляди „зелени“ работни места в сектора на устойчивото енергийно обновяване на сградния фонд. Подобни технологии се използват успешно в Германия и Швейцария, стана ясно на срещата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"