fbpx

Неритмични доставки вдигнаха цената на дизела в Европа

Спадът в рафиниращата дейност в САЩ и смущенията в световната търговия са затегнали доставките на дизел през последните седмици, намалявайки исторически високия износ на дизел от САЩ за Европа, съобщава Ройтерс.

Трудностите при осигуряването на дизелово гориво от САЩ усложняват съществуващата криза в доставките в Европа, която преди това разчиташе на руския износ на гориво. Цените на дизела в САЩ за кратко скочиха до четиримесечен връх от над 48 долара за барел този месец, ограничавайки възможностите за реакция при транспортиране на горивото до Европа.

Много от другите доставчици на Европа в Близкия изток и Азия са принудени да обикалят нос Добра надежда поради атаките на хутите срещу плавателни съдове в Червено море, добавяйки дълги забавяния и намалявайки печалбите от тази търговия.

Европейският внос на дизел от САЩ е намалял почти наполовина този месец, до 6,65 милиона барела, спад от 11,44 милиона барела през януари, което отбелязва най-високото ниво от август 2017 г., сочи анализ на фирмата за проследяване на кораби Kpler, цитиран от Ройтерс.

Спадът в търговията идва, тъй като рафинерията BP Whiting в Индиана с производителност от 435 000 барела на ден – основен производител на дизел в САЩ – е принудително затворена в началото на февруари след прекъсване на захранването. Това прекъсване съвпадна с оперативни проблеми в няколко завода от рязко застудяване в средата на януари, сред които рафинерията на TotalEnergies с 238 000 барела на ден в Порт Артур, Тексас. Други, включително заводът на Motiva Enterprises с 626 000 барела на ден в Порт Артур, са подложени на планирани ремонти.

Степента на използване на рафинериите в САЩ е спаднала от близо 93% в началото на годината до 80,6% този месец, най-ниското ниво от декември 2022 г., според правителствени данни.

В резултат на това производството на дестилати в рафинериите в САЩ се е сринало до 4 милиона барела на ден в периода 5-9 февруари,  също най-ниското ниво от декември 2022 г. Запасите от дестилат в САЩ спадат за пет поредни седмици и сега са с 10% под предходните пет- средната сезонна стойност за годината, показват данните.

Цените на дизела в Северозападна Европа са се повишили стабилно през февруари, средно над 118 долара за барел, в сравнение със 109 долара година по-рано.

Тъй като европейските рафинерии също ще преминат през ремонти март и април, европейските цени на дизела са готови да се повишат допълнително и това може да помогне за съживяване на потоците от произведен в САЩ дизел към Европа, каза анализаторът на Kpler Мат Смит.

Междувременно именно очакванията за скорошно рестартиране на рафинериите в САЩ дръпнаха цената на дизела в страната с близо 30% от последните върхове до 34 долара за барел. Очаква се американските рафинерии да увеличат наличния капацитет за рафиниране с 431 000 барела на ден през изминалата седмица, намалявайки офлайн капацитета до 1,8 милиона барела на ден, съобщи изследователската компания IIR Energy в петък.

Най-малко три кораба, превозващи над 850 000 барела дизел от Атлантическото крайбрежие на САЩ, ще се разтоварят в различни европейски пристанища следващия месец, според данните за корабоплаването Sparta и Kpler. Два товара на обща стойност над един милион барела са определени за доставки от крайбрежието на Персийския залив на САЩ за април, показват още данните на Kpler.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"