fbpx

Нов ръст на китайския износ за Русия

Деноминираният в юани износ на Китай за Русия е нараснал с 4,76% през юни спрямо година по-рано, увеличавайки много темпа от 0,92% през май, но все пак остава по-бавен от двуцифрения ръст на износа в началото на годината, показват данни на митниците, цитирани от Ройтерс.

Изходящите доставки от Китай за Русия спаднаха през март и април, преди да се върнат към растеж през май. Въпреки че Съединените щати наложиха санкции през юни на единствения руски банков клон в Китай, президентът Владимир Путин посети Китай през май и помогна двете страни да намерят алтернативи за плащане, припомня Ройтерс.

Общият внос на Китай от Русия обаче е намалял с 6,7% през юни в юани, което е по-голямо темпо от спада от 2,2% през май, показват данните на митниците.

Стойността на двупосочната търговия между двете страни продължава да расте, достигайки 143,9 милиарда юана (19,81 милиарда долара) миналия месец, което е с 2,3% повече от 140,7 милиарда юана през май.

Близките съседи настояват за по-тясно икономическо сътрудничество, особено в енергийния сектор, а руският Газпром ще започне износ на газ по тръбопроводи за Китай от 10 милиарда кубически метра годишно през 2027 г., е съобщил главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер на годишно събрание на акционерите на 28 юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"