fbpx

Нови ядрени мощности и алтернативно гориво за АЕЦ, предвижда евентуалният кабинет „Василев“

Ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на алтернативно ядрено гориво (припомняме, в момента сме зависими от руски доставки). Това се предвижда за енергетиката в проектопрограмата на кабинета „Василев“, цитирана от „Дневник“.

Документът трябва да бъде представен по-късно днес, като от ПП търсят подкрепа за него освен от настоящите си партньори БСП и ДБ, но и от други депутати от парламента, които да осигурят 121 гласа за избиране на нов кабинет.

В отделен текст в проекта е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания.

Сред другите ангажименти е въвеждане на две тарифи за ток, парно и вода – по-евтина базова и по-скъпа за потребителите с по-големи месечни сметки.

Сред записаното в областта на инфраструктурата е довършване на магистрала „Струма“ чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала „Хемус“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"