fbpx

Новите санкции на САЩ „срутиха“ Московската борса

Акциите на Московската борса падат с повече от 15% на фона на наложените от САЩ санкции, обявени тази нощ, съобщава ТАСС.

Руският фондов пазар отвори със спад на индекса на Московската борса с 3,82%, до 3050,03 пункта, а на индекса RTS – с 3,59%, до 1079,32 пункта, сочат данни на платформата за търговия към 10:00 часа московско време. Индексът RTS падна под 1100 пункта, а индексът на Мосбридж падна под 3100 пункта за първи път от 3 юни.

Към 10:05 московско време индексът на Московската борса падна до 3100,94 пункта (-2,21%), индексът RTS е на 1097,34 пункта (-1,98%).

Новите санкции на САЩ срещу Русия наложиха незабавно спиране на търговията с долари и евро на нейния водещ финансов пазар – Московската борса.

Борсата и централната банка излязоха с изявления, след като Вашингтон обяви новия кръг от санкции, насочени към намаляване на потока от пари и стоки, за да се поддържа войната на Русия в Украйна.

Поради въвеждането на ограничителни мерки от Съединените щати срещу Московската борсова група, борсовата търговия и сетълментите на доставими инструменти в щатски долари и евро са преустановени“, обяви централната банка. Този ход означава, че банките, компаниите и инвеститорите вече няма да могат да търгуват с двете валути чрез централна борса, която предлага предимства по отношение на ликвидност, клиринг и надзор.

Малко по-късно и от московската борса публикуваха кратко изявление на своя сайт. „На 13 юни 2024 г. търговията на всички пазари на Московската борса стартира в съответствие с предварително обявените разпоредби и се извършва както обикновено. НЦК извърши всички необходими процедури за отстраняване на последиците от наложените ограничения в съответствие с правилата за клиринг. В резултат на предприетите мерки средствата в чуждестранна валута по клиентските кодове за сетълмент на търговските участници не са засегнати„, се посочва в изявлението.

Министерството на финансите на САЩ обяви в сряда новите санкции срещу над 300 юридически и физически лица, насочени към прекъсване на достъпа на Русия до продукти и услуги, необходими за поддържане на военното производство за нейната война в Украйна, включително десетки китайски доставчици на компоненти.

Съобщението, заедно с новите експортни ограничения на Министерството на търговията на полупроводници и други технологични стоки, е направено в навечерието на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Италия, където усилията за ограничаване на нарастващата военна икономика на Русия ще бъдат основна тема за дискусия.

Санкциите са насочени срещу фирми и организации на трети страни, включително десетки доставчици на електроника в Китай, както и тези в Близкия изток, Африка, Европа и Карибите.

Ние увеличаваме риска за финансовите институции, занимаващи се с руската военна икономика и елиминирайки пътищата за укриване, и намаляваме способността на Русия да се възползва от достъпа до чужди технологии, софтуер за оборудване и ИТ услуги“, посочва в изявление министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Друг високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ е заявил пред репортери, че много големи банки са се оттеглили от руския бизнес, откакто новите правомощия на Министерството на финансите за вторични банкови санкции са влезли в сила в края на миналата година, но Москва се обръща към по-малки институции с по-слаби отдели за съответствие.

Новите санкции на Министерството на финансите откриват нов фронт в опит за ограничаване на енергийните приходи на Русия, като се насочват към субекти, участващи в три големи проекта за втечнен природен газ, които Русия разработва за пускането в експлоатация: проектите Obsky LNG, Arctic LNG 1 и Arctic LNG 3. Те включват Gazprom Invest и други строителни фирми, свързани с проектите, доставчици на оборудване и корабостроителни фирми и оператори на седем руски кораба за LNG в процес на изграждане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"