fbpx

Новите жп тарифи спестяват много пари на превозвачите

Над 4,4 милиона лева ще бъдат спестени от товарните жп превозвачи през следващата година, в резултат на промените в тарифите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Това заявява министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на съвместен брифинг с ръководството на НКЖИ, по повод промяната в цените на някои услуги на компанията.

Припомняме, по-рано днес от Асоциацията на предприятията в железопътния транспор обвиниха, че таксите се формират необосновано, дискриминационно и абсолютно „на тъмно“, а освен това били твърде високи.

Гвоздейков обяснява, че от 1 ноември са увеличени цените на няколко допълнителни услуги за експресни товарни жп превози, които се заявяват до 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака. „Тарифите за назначаване на извънредни влакове и изготвяне на разписание извън годишния график не са променяни от 15 години. За същия този период цената на товарните жп превози се е увеличила с 223%“, подчертава транспортният министър.

По думите му, НКЖИ е взела решение за актуализиране на цените още през 2022 г., но то е отлагано няколко пъти от служебния кабинет. „От началото на следващата година инфраструктурната такса за ползване на жп мрежата ще бъде намалена с 32%, а таксата за неизползван капацитет ще се намали с 16%. Като отчетем всички тези промени разчетите показват, че кумулативно бизнесът ще спести средства, а няма да е на загуба“, акцентира Гвоздейков.

Генералният директор на НКЖИ Мария Генова подчертава, че услугите, за които е въведено увеличението, не са задължителни, а по-скоро са в полза на бизнеса и на превозвачите. Тя уточнява, че в зависимост от времето на подаване на заявка от страна на превозвача са определени три вида услуги:

  • Стандартна – получена минимум 48 часа преди желания начален час на тръгване. Цената се променя от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км.
  • Нормална – получена по-малко от 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака и не по-късно от 10:00 часа на предишния ден. Цената се променя от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км.
  • Експресна – получена след 10:00 часа в деня на тръгване на влака. Цената се променя от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната заявка необходимостта на превозвачите от осъществяване на допълнително възникнал непланиран превоз се удовлетворява за 2 часа, каквато възможност няма в другите страни.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"