fbpx

НСИ актуализира нагоре данните за БВП през 2023 година

Националният статистически институт представи актуализирани данни за БВП за 2023 г. БВП се увеличава в реално изражение с 1.9% спрямо 2022 г., или с 0.1 процентни пункта повече в сравнение с публикуваните през март предварителни данни за 1.8%, където БВП е получен само като сума от тримесечни данни. Като цяло се потвърждава прогнозата за продължаващо трета поредна година забавяне темпото на ръст на икономиката ни.

През 2023 г. в номинално изражение БВП е в размер на 185.233 млрд. лв. според актуализираните данни, или с 1.489 млрд. лв. повече в сравнение с номиналния стойностен обем от 183.743 млрд. лв. съгласно предварителните данни.

Върху актуализираните данни влияние оказват ревизиите вследствие на годишните изчерпателни изследвания в областта на статистиката, получената информация от годишните отчети на предприятията, както и въз основа на актуализирана административна информация спрямо наличната информация при оповестяването на предварителните данни.

Върху актуализираните данни влияние оказват и измененията при компонентите на крайното използване на БВП – индивидуално потребление, колективно потребление, бруто образуване на основен капитал, изменение на запасите, внос и износ на стоки и услуги, в сравнение с наличната информация при оповестяването на предварителните данни.

През 2023 г. секторът на услугите увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 3.9 процентни пункта до 71.3%.
Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в индустриалния сектор, намалява до 25.8% през 2023 г. при 28.4% през 2022 година.
Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 1.3 процентни пункта до 2.9%. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1.3% на годишна база.

По-конкретно, през 2023 г. растежът се определя от регистрираното увеличение при:

  • Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – увеличение с 5.8%;
  • Операции с недвижими имоти – увеличение с 8.0%;
  • Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – повишение с 4.3%;
  • Строителство – повишение с 3.8%
  • Професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности – нарастване с 3.8%;
  • Финансови и застрахователни дейности – повишение с 3.0%;
  • Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – нарастване с 2.9%;

Спад на годишна база е регистриран при:

  • Селско, горско и рибно стопанство – с 15.3%;
  • Добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива;
  • доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – с 5.3%;
  • Култура, спорт и развлечения; други дейности – с 3.0%.

През 2023 г. за крайно потребление са изразходвани 76.1% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18.7% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"