fbpx

Обезпокоителният бум на климатиците

До 2050 г. се очаква светът да има около 5,5 милиарда климатика, за да може да се справи със засилващите се горещи вълни. Електроенергията, която те потребяват може да се увеличи два пъти. Това е достатъчно основание да предизвика сериозни опасения относно електроенергийните системи и климата, изтъква Жулиет Рейнал в коментар за latribune.fr…

Париж, който се хвали, че е организирал „най-зелените олимпийски игри в историята“, умишлено не предвиди климатизация в олимпийското село. Но тъй като се очакваше топлинна вълна да залее столицата, много от делегациите решиха да се снабдят със собствени мобилни климатици, дори ако това означаваше да ги носят в личния си багаж! В крайна сметка се оказа, че са поръчани около 2500 климатика, според заместник-директора на селото Огюстен Ван Тран Шо.

Като се абстрахираме от тази новина, която предизвика много полемики и хвърли сянка върху екологичните обещания на Игрите от 2024 г., се очертава перспективата за увеличаване на честотата, продължителността и интензитета на горещите вълни в целия свят и следователно за увеличаването на използването на климатици през следващите години. Това поражда реални предизвикателства както пред електроенергийната система, така и пред борбата с климатичното затопляне.

Над пет милиарда климатика през 2050 година

Според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) около 2 милиарда климатици вече се използват по света и техният брой може почти да се утрои до 2050 г. и да достигне 5,5 милиарда, и 7 милиарда през 2070 г. Което означава, че всяка секунда ще бъдат продавани по 10 климатика за този период. Делът на оборудваните с климатици жилища може да достигне 60% през 2050 г. в сравнение с 36% през 2022 г. Така че, ако не се предприемат действия, потреблението на електроенергия на климатичните инсталации ще се удвои до 2050 г., за да достигне 5300 тераватчаса, което е 12 пъти общото годишно потребление на електроенергия във Франция!

През следващите три години се очаква употребата на климатици да нарасне рязко и да се превърне в една от основните причини за нарастването на потреблението на електроенергия в света“, предупреждава МАЕ. Това може да постави под заплаха сигурността на електроенергийните системи. В Пакистан, Индия и Египет вече редовно се прекъсва енергоснабдяването по време на горещите вълни в пиковите часове на денонощието.

Порочен кръг

Проблемите имат климатичен характер. Наистина, в някои страни производството на електроенергия е до голяма степен декарбонизирано (какъвто е случаят на Франция), но в планетарен мащаб той остава секторът, който отделя най-големи количества въглероден диоксид, един от основните газове причиняващи глобалното затопляне. През 2022 г. на производството на електроенергия се падат близо 40% от емисиите на CO2.

Освен това използването на климатици „доказано оказва въздействие върху феномена градски остров на топлина“ (разликата в температура на въздуха между града и околните райони), се посочва в публикация на Агенцията за управление на околната среда и енергията (Ademe). „Външните тела на климатиците изхвърлят топлината във външния въздух, като допринасят по този начин за засилване на градското прегряване“, се казва още в нея. Симулативно проучване показва, че „широко разпространеното използване на климатици може да повиши външните температури с до 2°C в Париж и дори повече при екстремни горещини“. Това засилва нивото на дискомфорт и води до по-интензивното използване на климатиците, като по този начин се създава порочен кръг.

Към емисиите на CO2, свързани с производството на електроенергия, трябва да се прибавят емисиите от течовете на хладнилните агенти, които често се използват в климатиците. Тяхното въздействие може да бъде стотици или дори хиляди пъти по-голямо от еквивалентното количество CO2. Например, 1 kg R410, най-често използваната течност, отделя парникови газове, равняващи се на 2038 кг CO2.

Трябва да се внимава относно енергоемкостта при купуването на климатик

За ограничаване на тези въздействия се използват няколко лоста, по-специално енергийната ефективност на продаваните уреди. „Въпреки че на пазара се продават много ефективни климатици, които отговарят на стандартите за енергоемкост, повечето от тях имат ефективност два до три пъти по-ниска от тази на най-добрите модели“, отбелязва МАЕ.

В тази връзка Ademe предупреждава френските потребители да внимават за етикета, показващ енергийния клас на уреда (стигащ до A+++ в зависимост от технологията), който дава възможност да се идентифицират най-енергоспестяващите инсталации: „Клас А е най-малко ефективният разрешен на пазара на мобилни климатици. Това може да доведе до заблуждение купувачите, защото те могат да си мислят, a priori, че продукт, класифициран като A, дава добра енергийна ефективност“.

Да се преосмисли концепцията за сградите и кварталите

Настройването на термостата на по-висока температура през лятото, също може да има решаващо въздействие за икономията на енергия, изчислява МАЕ. „Промяната на зададената температура от от 23°C на 26°C води до намаляване на потреблението с 4,2 пъти в Париж, 3 пъти в Лион и 2,5 пъти в Монпелие“, се казва в публикацията на Ademe.

Най-общо предизвикателството се състои в „ограничаване на въздействието на горещите вълни чрез приоритизиране на действията за намаляване на нуждата от охлаждане“, обяснява френската агенция, като набляга най-вече на необходимостта от осигуряване на термоизолация и слънчева защита. „Проектирането на сгради и квартали трябва да става по такъв начин, че да се дава приоритет на пасивните системи за охлаждане“, тоест, които не изискват потребление на електроенергия, обяснява от своя страна МАЕ.

244111921722mz




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"