fbpx

Обсъжда се процедура за финансиране на фотоволтаици за домакинствата

Българските домакинства ще могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи. Допустими кандидати са всички физически лица, български граждани, граждани на друга държава член на Европейския съюз или граждани на трета държава със статут на постоянно пребиваващи в България, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Това е заложено в нова процедура, обявена за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката.

Целта й е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева –   49 870 000 лева от Европейския съюз – NextGenerationEU, и 9 970 000 лева национално финансиране.

Процедурата се състои от два компонента – Компонент 1 за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение поКомпонент 1 е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв., и до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева по Компонент 2.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“).

Проектът на условията за кандидатстване и за изпълнение, както и приложенията към тях по процедурата, е публикуван за обществено обсъждане освен на настоящата интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се подават в срок до 23.02.2023 г. (включително) единствено в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел „Процедури за БФП“ – „Национален план за възстановяване и устойчивост“, „Процедури за обществено обсъждане“.

Предложенията и коментарите следва да бъдат представени като свободен текст в поле „Описание“ от меню „Изпрати коментар/предложение“ в секцията за процедурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"