fbpx

Обвиняват Европа, че „изсмуква“ газа, потребяван от развиващите се страни

През януари-октомври 2022 г. глобалните доставки на втечнен природен газ (LNG) за 27-те страни-членки на ЕС възлизат на 105 милиарда кубически метра, сочи анализ на изследователската компания Kpler, цитиран от РБК. За сравнение: за същия период на 2021 г. тази цифра е била 64 милиарда кубически метра, а за цялата минала година страните от ЕС са закупили 78,1 млрд. куб.м.

Обръща се внимание, че резултатът от текущата година по отношение на обемите на закупуване е по-висок от този на Китай, друг основен потребител на LNG: през първите десет месеца на 2022 г. Пекин е закупил само 69,9 милиарда кубически метра срещу 87,5 милиарда кубически метра за същия период на 2021 г. За цялата миналата година Китай е закупил 108 милиарда кубически метра.

Увеличението на покупките на LNG идва на фона на рязък спад в доставките на тръбен газ от Русия, които през 2021 г. са представлявали около 45% от европейския внос на газ и около 40% от потреблението. Миналата година Газпром е доставил 155 милиарда кубически метра за ЕС и Турция, а тази година, според Международната агенция по енергетика, вносът от Русия ще падне до 60 милиарда кубически метра. Доставките на руски газ започнаха да падат след началото на войната в Украйна, исканията на Москва да се плаща за газа в рубли, прекратяването на транзита през Полша и Северен поток и други прекъсвания.

До края на 2022 г. доставките на втечнен природен газ за Европа ще възлязат на приблизително 123 милиарда кубически метра, заявява Лора Пейдж, старши анализатор в Kpler за LNG, цитирана от РБК. Подобна прогноза е „с нива на внос, фиксирани в началото на ноември“ от около 125 милиарда кубически метра. – отбелязва и Сергей Капитонов, анализатор в дизайнерския център за енергиен преход и ESG „Skoltech“. Според него, ако през миналата година LNG е представлявал 18% от потреблението на газ в ЕС, то през 2022 г. делът му ще се удвои почти до 35%.

Цитират се и думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, според която замяната на доставките на газ по руските тръбопроводи е „много голяма задача, но ние работим по нея“.

За да компенсира липсата на гориво, ЕС започна да увеличава покупките на LNG. За разлика от тръбопроводния газ, който по правило се доставя по дългосрочни договори, втечненият природен газ се купува по-често на място – на борсата и газовите хъбове, откъдето се доставя възможно най-скоро. Прекъсванията в доставките на руски газ и повишеното търсене на LNG доведоха до безпрецедентно увеличение на цените на газа в Европа, които надхвърлиха 3000 долара за 1000 кубически метра, което е почти десет пъти по-високо от предкризисните стойности. На фона на топлото време през първите есенни месеци цените започнаха да се понижават и сега газът в холандския хъб TTF се търгува за 1150 долара за 1000 кубически метра. м.

Сред най-големите производители на LNG в света са Катар, САЩ, Австралия, както и Русия и африканските страни. Европейците вече се споразумяха с Катар за доставката на 15 милиона тона LNG (20,4 милиарда кубически метра) тази година, през следващата година доставките от тази страна може да варират от 12 милиона до 15 милиона тона (16,3–20,4 милиарда кубически метра). От март 2022 г. Съединените щати са увеличили почти три пъти износа на LPG за ЕС, казаха фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън в съвместно изявление в края на юни. Според Международната агенция по енергетика юни е първият месец, в който Европейският съюз е внесъл повече втечнен природен газ от Съединените щати, отколкото тръбен от Русия. Ръководителят на Европейската комисия заяви, че през 2022 г. доставките на LNG от САЩ трябва да се увеличат с 15 милиарда кубически метра.

Помощник-държавният секретар на САЩ по енергетиката Джефри Паят по-късно уточни, че американски компании доставят на Европа 70% от износа си. Той обеща, че „значително подсилила енергийната си сигурност“ Европа ще преодолее успешно зимния период „с гарантирана и солидна подкрепа от САЩ“. „Съединените щати се превърнаха в един от нашите най-важни вносители на втечнен природен газ, възстановявайки прекратените руски източници“, потвърди и говорителят на Европейската комисия Тим Макфий по-рано този месец, цитиран от РБК.

Въпреки намаляването на доставките на газ по тръбите, през първите девет месеца на 2022 г. Русия също е увеличила износа си за ЕС във втечнен вид с 46%, до 16,5 милиарда кубически метра. Леонид Михелсон, ръководител на най-големия производител на втечнен природен газ в Русия NOVATEK, обяснява това с нарастващите цени в Европа, поради което доставките на LNG се „взимат“ от азиатския пазар и се изпращат към европейските потребители. Поради ценови „свръхнормалности“ най-големият проект на NOVATEK, Yamal LNG, ще получи повече приходи тази година от продажбата на 4 милиона тона на място, отколкото от доставката на 16,5 милиона тона по дългосрочни договори, обяви Михелсон.

Друг основен доставчик на втечнен природен газ за Европа е бил Китай, който поради ефектите от пандемията от коронавирус и намаляването на вътрешното търсене тази година реши да реекспортира част от газа, закупен основно от САЩ. Според местни медии през януари-юни 2022 г. китайският Sinopec е продал 45 партиди втечнен газ, или около 3,15 млн. т. Общо, според Nikkei Asia, през първата половина на годината китайските компании са изпратили повече от 4 млн. т LNG за ЕС, което съответства на 7% от европейския внос на газ. Но в средата на октомври стана известно, че Националната комисия за развитие и реформи на Китай инструктира вносителите на газ да спрат износа за Европа и други страни, тъй като Пекин трябва да задоволи вътрешното търсене през предстоящия отоплителен сезон.

„Като се има предвид, че за тази зима европейците успяха да напълнят хранилищата, тя може да е най-лесната в сравнение със следващите три“, прогнозира Михелсон. Министърът на енергетиката на Катар Саад бин Шарид ал-Кааби също изтъква, че следващата зима може да бъде много по-трудна за европейците и за пазара като цяло.

Как това се отразява на пазара

„Европа пое целия LNG, който в момента липсва на развиващите се страни“, отбелязва Капитонов. Увеличаващите се покупки на газ в Европа и аномалните цени на газа затрудняват достъпа до гориво за развиващите се страни като Пакистан, Бангладеш и Тайланд. За първи път им се налага да се борят за доставки с Германия и други европейски страни, чиито икономики са няколко пъти по-големи от техните. Според Bloomberg тези страни вече са се сблъскали с проблеми при сключването на нови договори за доставки на LNG.

Загрижеността на Европа за нейната енергийна сигурност води до енергийна бедност в развиващия се свят. Европа изсмуква газ от други страни, независимо колко струва“, посочва Саул Кавоник, анализатор в Credit Suisse, пред Bloomberg.

В резултат на това развиващите се страни са принудени да се обърнат към по-евтини и по-малко екологични енергийни източници като въглищата и да предприемат други мерки. „Ако газът е извън вашите възможности, ще трябва да се върнете към въглища до степента, която е необходима за основно ниво на производство на електроенергия“, казва индийският министър на финансите Нирмала Ситараман. „Мислехме, че кризата ще приключи до края на годината, но това не е така“, сочи Кулит Сомбацири, говорител на тайландското министерство на енергетиката. По думите му, ако цените на LNG продължат да се покачват, правителството ще трябва да обмисли мерки като затваряне на магазини и други енергоемки предприятия.

Ал-Кааби коментира още, че глобалното търсене на втечнен природен газ е малко вероятно да достигне връх дори през следващите 20 до 30 години. В същото време предлагането на пазара ще остане „структурно ниско“ до значително увеличение на производството, което може да не се случи до 2026 г., добави ръководителят на австралийската Woodside Energy Group Мег О’Нийл. „Тъй като търсенето на LNG в Европа нараства значително, пазарът ще бъде ограничен, докато не пристигнат нови доставки, което ще отнеме години“, изтъква тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"