fbpx

Обявиха програма за подкрепа на студентски стартъпи

Фондът на фондовете и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ подписаха меморандум за развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото. Чрез него се задълбочава сътрудничеството за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти, чрез подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност, съобщават от Министерството на иновациите.

По думите на министър Лорер, който присъства на събитието, изключително важно е темата за иновации и предприемачество да достига до повече млади хора и Техните добри идеи да се превръщат в бизнес.

Лорер обяви и първата инициатива по меморандума – Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ Конкурсът цели да се развият предприемачески и иновационни умения у младите хора, да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници са студенти до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Кандидатстването ще е онлайн и започва от 20 април. Конкурсът се организира от Стопанския факултет на СУ и Фонд на фондовете и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

В новия програмен период сме предвидили средства за технологичен трансфер за млади учени“, информира още Даниел Лорер. Той отново изтъкна важността на връзката на бизнеса с академиите.

От своя страна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков посочи, че трябва да се наблегне на научните изследвания, защото иновациите са възможни чрез наука.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"