fbpx

Огромен ръст на енергията от ВЕИ, „изял“ 20% от дела на изкопаемите горива в микса на ЕС

Производството на вятърна и слънчева енергия в Европейския съюз се е увеличило с 46% от 2019 г. – когато започна мандатът на настоящата Европейска комисия – до 2023 г., измествайки една пета от производството на изкопаеми горива, показва доклад на мозъчния тръст Ember, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че ЕК предложи цел от 45% възобновяеми енергийни източници в общия енергиен микс до 2030 г.

Изтъкват се още предстоящите избори за Европарламент, като Ройтерс цитира проучвания, според които основните проевропейски групи около политическия център – дясноцентристки, лявоцентристки, Зелените и либералите – ще имат по-малко мнозинство от сегашното, докато крайната десница ще е в подем.

Много политики на ЕС за ограничаване на емисиите на парникови газове вече са въведени, но в същото време предстоят прегледи на някои закони през следващите пет години и прокарването на по-амбициозно законодателство може да бъде по-трудно.

Данните на Ember сочат, че вятърният и слънчевият капацитет в ЕС се е увеличил с 65% от 2019 г. насам. Вятърният капацитет е нараснал с 31% до 219 гигавата (GW) през 2023 г., докато слънчевият капацитет се е удвоил до 257 GW, което се равнява на инсталиране на повече от 230 000 слънчеви панела всеки ден през четирите години , се казва в доклада.

Без това разширяване производството на изкопаеми горива е щяло да спадне само с 1,9% (21 TWh) вместо с 22%, тъй като по-ниското търсене на електроенергия беше компенсирано от намаляване на производството от други източници на чиста енергия.

„Сега ЕС разполага с повече домашно отгледани вятърни и слънчеви енергийни източници от всякога, което тласка производството на електроенергия от въглища и газ до исторически ниски нива“, коментира Сара Браун, европейски програмен директор в Ember, цитирана от Ройтерс.

По думите й, сега ЕС е в ситуация на историческо, трайно отклонение от зависимостта от изкопаеми горива за енергия.

Допълнителният слънчев и вятърен капацитет е помогнал да се увеличи делът на общите възобновяеми енергийни източници до 44% от електроенергийния микс на ЕС през 2023 г. – от 34% през 2019 г. Междувременно спадът в производството на въглища и газ е намалил дела на производството на изкопаеми горива до 32,5% от 39%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"