fbpx

Окончателно: чакаме поне още година за Шенген

С „любезното съдействие“ на Нидерландия и Австрия, на България и Румъния им бе отказан приемът в Шенген. Това става ясно от днешно решение на Съвета на вътрешните министри от ЕС, цитирано от „Дневник“ и „Сега“.

В същото време, очаквано, Хърватия е получила одобрение и от 1 януари 2023 година – заедно с влизането си в еврозоната, ще стане част от шенгенското пространство.

Последната стъпка е завършена! Решението на Съвета е прието – вече е официално потвърдено, че Хърватия се присъединява към Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.„, обявява постоянното представителство на Хърватия в ЕС в туит, цитиран от „Дневник“.

Румънската секция на Радио „Свободна Европа“ цитира свои източници от румънското правителство, според които нидерландците са гласували против България, а това е блокирало пакета, в който тя е с Румъния. След това румънските представители са опитали да организират друго гласуване – само за Румъния. В дебатите сутринта Германия заплашвала да блокира Хърватия, ако Австрия продължава да не допуска България и Румъния в Шенген.

Това се случва на фона на решението на Европарламента и ЕК трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки.

Припомня се и изказването на премиера на Нидерландия Марк Рюте пред журналисти в Тирана тази седмица, че „Хага не казва „не“, а „не още“ за приемането на България и Румъния“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"