fbpx

Осмите санкции са факт: удрят вноса и износа на Москва и цената на руския петрол

Нови забрани за внос от ЕС на стойност 7 милиарда евро за ограничаване на приходите на Русия, както и експортни ограничения, което допълнително ще лиши военния и промишлен комплекс на Кремъл от ключови компоненти и технологии, а икономиката на Русия от европейски услуги и опит.

Това е сред мерките от осмия пакет санкции, предложени от Еврокомисия, които днес съвета на ЕС одобри.

Сред въздействията на санкциите е също така и лишаването на руската армия и нейните доставчици от допълнителни специфични стоки и оборудване, необходими за водене на война на украинска територия. Пакетът също така поставя основата за необходимата правна рамка за прилагане на тавана на цените на петрола, предвиден от Г-7.

Конкретно:

Санкционирани са още физически и юридически лица. Той също така включва лица и организации, работещи в отбранителния сектор, като високопоставени и военни служители, както и компании, подкрепящи руските въоръжени сили. ЕС също продължава да се насочва към участници, които разпространяват дезинформация за войната.

Нови ограничения за износ

Въведени са допълнителни експортни ограничения, които имат за цел да намалят достъпа на Русия до военни, промишлени и технологични артикули, както и способността й да развива своя сектор на отбраната и сигурността.

Това включва забраната за износ на въглища, включително коксови (които се използват в руски промишлени заводи), специфични електронни компоненти (използвани в руски оръжия), технически елементи, използвани в авиационния сектор, както и определени химикали.

Добавена е забрана за износ на малки оръжия и други стоки съгласно Регламента срещу изтезанията.

Нови ограничения за внос

Забрана за внос на руски готови и полуготови стоманени продукти (подлежи на преходен период за някои полуфабрикати), машини и уреди, пластмаси, превозни средства, текстил, обувки, кожа, керамика, някои химически продукти и не златни бижута.

Таван на на цените на петрола (влиза в сила след 5 декември 2022 г. за суров петрол и 5 февруари 2023 г. за рафинирани петролни продукти, след допълнително решение на Съвета)

Поставя се началото на прилагането в рамките на ЕС на споразумението на Г-7 за износа на руски петрол. Въпреки че забраната на ЕС за внос на руски морски суров петрол остава изцяло в сила и започва от началото на декември, ценовата горна граница, след като бъде въведена, ще позволи на европейските оператори да предприемат и подкрепят транспортирането на руски петрол до трети страни, при условие че цената му остане под предварително зададена „горна граница“. Това ще помогне за по-нататъшно намаляване на приходите на Русия, като същевременно поддържа стабилни световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки. По този начин също така ще помогне за справяне с инфлацията и ще поддържа разходите за енергия стабилни във време, когато високите разходи – особено високите цени на горивата – са голяма загриженост за всички европейци.

Ограничения за държавните предприятия

Днешният пакет забранява на граждани на ЕС да заемат постове в управителните органи на някои държавни предприятия. Той също така забранява всички транзакции с Руския морски регистър, като го добавя към списъка на държавните предприятия, които подлежат на забрана за транзакции.

Финансови, ИТ консултации и други бизнес услуги

Съществуващите забрани за крипто активи бяха затегнати чрез забрана на всички портфейли с крипто активи, сметки или попечителски услуги, независимо от сумата на портфейла (преди това беше разрешено до 10 000 евро).

Пакетът разширява обхвата на услугите, които вече не могат да се предоставят на правителството на Русия или юридически лица, установени в Русия: те вече включват ИТ консултации, правни консултации, архитектурни и инженерни услуги. Те са значителни, тъй като потенциално ще отслабят индустриалния капацитет на Русия, тъй като тя е силно зависима от вноса на тези услуги.

Възпиране на заобикалянето на санкциите

ЕС въведе нов критерий, който ще му позволи да санкционира лица, които улесняват нарушенията на забраната за заобикаляне на санкциите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"