fbpx

Основите на глобалната икономика се променят. Тези, които стоят на едно място, ще изостанат

Нашият първи приоритет ще бъде просперитетът и конкурентоспособността.

Така започна речта си пред Европейския парламент настоящият председател на Еврокомисията и кандидат за нов мандат Урсула фон дер Лайен. Тя представи визията си за бъдещето на Европа часове преди евродепутатите да гласуват  и да я изберат* за втори петгодишен мандат.

В икономическата част на словото си фон дер Лайен акцентира на това, че ЕС е успял да преодолее през последните години най-жестоката буря в икономическата си история, излизайки по-силен от шока от блокирането и преодоляхме безпрецедентна енергийна криза. Тя обаче е убедена, че конкурентоспособността на блока се нуждае от сериозен тласък.

Основите на глобалната икономика се променят. Тези, които стоят на едно място, ще изостанат. Тези, които не са конкурентоспособни, ще бъдат зависими. Надпреварата е в ход и искам Европа да смени предавката. И това започва с улесняване и ускоряване на бизнеса“, изтъква Урсула фон дер Лайен.

По думите й трябва да се задълбочи единният пазар. Тя призовава също така за по-малко бюрокрация, повече доверие, по-добро правоприлагане и по-бързо издаване на разрешения. Урсула фон дер Лайен обяви, че ще възложи на бъдещите еврокомисари всеки един да се задълбочи в портфейла си и да постигне конкретни резултати за намаляване на тежестта. От думите й става ясно, че ще назначи заместник-председател, който да координира тази дейност и да докладва за напредъка пред тази зала веднъж годишно.

Настоящият шеф на ЕК анонсира, че ще представи обновена проверка на малките и средни предприятия (МСП) и конкурентоспособност като част от нашия инструментариум за по-добро регулиране. „Всички знаем, че няма Европа без МСП. Те са сърцето на нашата икономика. Затова нека се отървем от обременяващото микроуправление и да им дадем повече доверие и по-добри стимули“, заявява Урсула фон дер Лайен.

Относно днешна Европа, тя констатира, че се намираме в период на дълбоко безпокойство и несигурност за европейците. Семействата изпитват болка от разходите за живот и жилище. Младите хора са загрижени за планетата, бъдещето си и перспективата от война. Компаниите и фермерите се чувстват притиснати. Всичко това е симптом на свят, в който всичко е въоръжено и оспорвано. Където има явен опит за разделяне и поляризиране на обществата, срещу което тя пое ангажимент категорично да се противопоставя.

По-нататък в речта си, Урсула фон дер Лайен обърна внимание, че през първата половина на тази година 50% от нашето производство на електроенергия идва от възобновяеми енергийни източници – домашни и чисти. Инвестициите в чисти технологии в Европа са се увеличили повече от три пъти през този мандат. Привличат се повече инвестиции в чист водород, отколкото САЩ и Китай взети заедно. Тя акцентира на това, че през последните години ЕС е сключил с глобални партньори 35 нови споразумения за чисти технологии, водород и критични суровини. Това е Европейската зелена сделка в действие, подчертава Урсула фон дер Лайен и се ангажира този курс на новата стратегия за растеж и целите, които сме си поставили за 2030 и 2050 г. да бъде продължен.

Нашият фокус сега ще бъде върху изпълнението и инвестициите, за да се случи това на място. Ето защо ще предложа ново споразумение за чиста промишленост през първите 100 дни. Той ще насочи инвестиции в инфраструктура и индустрия, по-специално в енергоемки сектори. Това ще помогне за създаването на водещи пазари във всичко – от чиста стомана до чисти технологии и ще ускори планирането, търговете и издаването на разрешителни“, заявява още Урсула фон дер Лайен.

По думите й, трябва да сме по-бързи и по-прости. Защото Европа се декарбонизира и индустриализира едновременно. Компаниите се нуждаят от предвидимост за своите инвестиции и иновации, за което ще могат да разчитат на Еврокомисията.

Според Урсула фон дер Лайен новата сделка за чиста промишленост също ще помогне за намаляване на сметките за енергия.

„Всички знаем, че структурно високите цени на енергията пречат на нашата конкурентоспособност. А високите сметки за енергия са основен двигател на енергийната бедност за хората. Не съм забравила как Путин ни изнудва, спирайки руските изкопаеми горива. Но ние издържахме заедно. Инвестирахме масово в местни евтини възобновяеми източници. И това ни позволи да се освободим от мръсните руски изкопаеми горива. Затова заедно ще гарантираме, че ерата на зависимостта от руските изкопаеми горива е приключила. Веднъж завинаги“, заявява още фон дер Лайен.

*720-членният Европейски парламент я одобри с 401 гласа „за“, 284 „против“ и 15 „въздържал се“. Тя имаше нужда от 361 гласа, за да премине необходимия праг, но малко след края на речта Зелените обявиха, че я подкрепят и предопределиха успеха й.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"