fbpx

От ЕК: България е напът наистина да стане газов хъб за региона

В България ще бъде създаден Регионален координационен център, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който заедно с министъра на енергетиката Александър Николов проведе срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Изтъква се, че страната ни е получила много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от „Газпром“ доставки на газ.

Следващата стъпка по думите на Василев е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона.

В процес сме на договаряне на доставки от различни източници и ако тези наши договорки са успешни, може да избегнем повишаване на цената на газа“, коментира от своя страна министър Николов.

Обсъдено е България да получава не само необходимите за страната 3 млрд. куб метра газ, но и между 17 и 20 млрд. куб. метра доставки към Европа, които да минават пред въпросния ситуационен център.

По отношение на спрените доставки от Русия енергийният министър изтъква, че исканията на „Газпром“ са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. „Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли“, коментира още Александър Николов.

България има достатъчно газ и не се очакват проблеми с доставките в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"