fbpx

От ОПЕК не искат на COP28 да се говори за „постепенно премахване на изкопаемите горива“

Някои страни се противопоставят на обещанието за постепенно премахване на изкопаемите горива в споразумението за климата на COP28, застрашавайки опитите на климатичните преговори на ООН да поемат твърд ангажимент за първи път от 30 години за прекратяване на използването на петрол и газ, съобщава Ройтерс.

Наблюдатели по време на преговорите изтъкват, цитирани от агенцията, че Саудитска Арабия и Русия настояват COP28 да се съсредоточи само върху намаляването на замърсяването на климата – без да се споменават изкопаемите горива, които го причиняват.

По-рано тази седмица ОПЕК изпрати писмо, призовавайки своите членове и съюзници производители на петрол да отхвърлят всяко споменаване на изкопаеми горива в окончателното споразумение на върха. В писмото се предупреждава, че „прекомерният и непропорционален натиск срещу изкопаемите горива може да достигне повратна точка“ в преговорите.

В изявление за Ройтерс генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс е отказал да коментира писмото, но посочва, че ОПЕК иска да запази фокуса на срещата върху намаляването на емисиите, затоплящи климата, и далеч от основния им източник – въглища, нефт и газ.

Светът изисква големи инвестиции във всички енергии, включително въглеводородите. Енергийните преходи трябва да бъдат справедливи, честни и приобщаващи“, отбелязва още той.

Ройторс посочва, че това е първият път, когато секретариатът на ОПЕК се намесва в преговорите за климата на ООН с такова писмо. „Това показва признаци на паника“, коментира Алдън Майер от мозъчния тръст E3G.

Като настояват да се съсредоточат върху емисиите, а не върху изкопаемите горива, Саудитска Арабия и Русия изглежда разчитат на обещанието за скъпа технология за улавяне на въглероден диоксид, която според Научния панел на ООН за климата не може да заеме мястото на намаляването на употребата на изкопаеми горива в световен мащаб.

От друга страна, най-малко 80 страни, включително Съединените щати, Европейския съюз и много бедни, уязвими от климата нации, настояват сделката на COP28 да призовава ясно за евентуален край на използването на изкопаеми горива.

Други страни, включително Индия и Китай, не одобряват изрично постепенното премахване на изкопаемите горива на COP28, но подкрепят популярен призив за стимулиране на възобновяемата енергия.

Бившият президент на Ирландия Мери Робинсън, която оглавява група от бивши световни лидери, известни като Старейшините, казва, че писмото на ОПЕК сочи, че организацията е „притеснена“ за траекторията на преговорите на COP28. По думите й Русия и Саудитска Арабия са на грешната страна в това и вероятно ще настояват силно.

Тъй като срещата на върха трябва да приключи във вторник, министри от близо 200-те държави на срещата на върха в Дубай се присъединиха към опитите за разрешаване на задънената улица с изкопаемите горива. Страните, уязвими от климата, заявиха, че отхвърлянето на споменаването на изкопаеми горива на COP28 би застрашило целия свят.

Нищо не излага просперитета и бъдещето на всички хора на земята, включително всички граждани на страните от ОПЕК, на по-голям риск от изкопаемите горива“, казва пратеникът по климата на Маршаловите острови Тина Стеге в изявление. Маршаловите острови, които са изправени пред наводнения от предизвиканото от климата покачване на морското равнище, в момента председателстват групата на коалицията с високи амбиции от нации, които настояват за по-строги цели и политики за намаляване на емисиите.

За да постигне глобалната цел за задържане на затоплянето на климата до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните температури, коалицията „настоява за постепенно премахване на изкопаемите горива, които са в основата на тази криза. 1.5 не подлежи на обсъждане и това означава край на изкопаемите горива“, категорична е Стеге.

Последната версия на преговорния текст, публикувана в петък, показва, че страните все още обмислят набор от опции – от съгласие за „поетапно премахване на изкопаемите горива в съответствие с най-добрата налична наука“, до постепенно премахване на „изкопаеми горива без намаляване“ до включване изобщо не се споменава.

Попитан за писмото на ОПЕК, генералният директор на COP28 Маджид Ал Сувайди избягва термина „изкопаеми горива“, но коментира, че Обединените арабски емирства, като президент на срещата на върха, искат сделка, която да накара света да ограничи затоплянето до 1,5 C.

Междувременно българският министър на околната среда и водите Юлиян Попов участва във форум от инициативата на САЩ Net-Zero Government Initiative – Leading Bу Example, чиято цел е постигане на въглеродна неутралност в дейностите на държавните институции. Събитието се е провело в павилиона на САЩ на COP28 в Дубай вчера.

Чрез присъединяването си към тази инициатива българското правителство се ангажира да постигне въглеродната неутралност при дейността на държавните и общински институции до 2050 г. и да разработи Пътна карта, която очертава действията за постигане на тази цел.

Министър Попов е изразил позицията, че правителствата изостават в действията за ограничаване на вредните емисии. „Преди 15 години правителството и неправителствените организации задвижваха дневния ред в борбата с климатичните промени. Сега бизнесът и индустрията показват амбиция и се движат напред, а ние, от които се очаква да даваме пример, трябва да се учим от бизнеса“, обоснова министърът причините за това българското правителство да вземе решение за присъединяване към инициативата.

От ековедомството припомнят Министерският съвет прие решението страната ни да се присъедини към инициативата на 24 ноември, дни преди началото на COP28 в Дубай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"