fbpx

От ОПЕК обявиха, колко важен партньор е Русия

Новият генерален секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс изтъква в интервю за кувейтският вестник Alrai, че членството на Русия в ОПЕК+ е от жизненоважно значение за успеха на споразумението, съощава Ройтерс.

По думите на ал Гайс ОПЕК не се конкурира с Русия, която е „голям, основен и силно влиятелен играч на световната енергийна карта„.

ОПЕК+ е съюз на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници, водени от Русия.

Ал-Гайс, бившият управител на ОПЕК на Кувейт, ще оглави първата си среща на ОПЕК+ на 3 август, на която групата ще обмисли запазване на добива на петрол непроменен за септември, въпреки призивите от Съединените щати за повече доставки, пише още агенцията.

Въпреки това е вероятно да се обсъди и умерено увеличение на производството, заявяват източници на Ройтерс.

„ОПЕК не контролира цените на петрола, но практикува това, което се нарича настройка на пазарите по отношение на търсенето и предлагането“, коментира още Хайтам ал Гайс, описвайки текущото състояние на петролния пазар като „много нестабилно и турбулентно“.

Относно неотдавнашните скокове на цените на петрола той добавя: „Що се отнася до мен, аз все още подчертавам, че скорошното покачване на цените на петрола не е свързано само със ситуацията между Русия и Украйна.Всички данни потвърждават, че цените започнаха да се покачват постепенно и кумулативно и преди това, поради преобладаващото схващане на пазарите, че има недостиг на свободен производствен капацитет, който се ограничи до няколко страни“.

Ройтерс припомня, че петролът скочи през 2022 г. до най-високото си ниво от 2008 г. насам, изкачвайки се над 139 долара за барел през март, след като Съединените щати и Европа наложиха санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна. Оттогава цените се понижиха до около 108 долара, тъй като растящата инфлация и по-високите лихвени проценти пораждат страхове от рецесия, която ще подкопае търсенето.

В отговор на въпрос за факторите, които ще повлияят на цените на петрола до края на годината, Ал Гайс казва: „Според мен най-важният фактор ще бъде продължаващата липса на инвестиции в областта на сондирането, проучването и производството. Това ще тласне цените във възходяща посока, но не можем да определим нивото, което ще достигнат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"