fbpx

Отчайваща активност, победа на твърдите електорати, пъзелът на 50-ото НС ще се реди дълго

Предсрочният вот на 9 юни поднесе своите изненади, най-неприятната и стряскаща от всички – ниската избирателна активност – под една трета от имащите право на глас са отишли до урните (около 31%). Това, както и изненадващата за мнозина поява на нов играч – „Величие“, които вероятно ще са седмата партия в парламента, изискват търпение, за да се види окончателно подредения пъзел на 50-тият парламент.

Ще трябва да се изчака и последния официално обработен протокол от РИК, за да се види дали паралелните преброявания на социологическите агенции са точни. А те сочат ГЕРБ като убедителен победител (65 депутати), втора сила – ДПС (45), за третото и четвъртото място борба до последно между ПП-ДБ и Възраждане (по 40 депутати), пети БСП (20), шести Има такъв народ (16) и седми Величие (12).

Нагледно бе доказано как ниската активност сериозно облагодетелства партиите с твърд електорат (ГЕРБ, ДПС), както и малките партии – Величие. Формацията на Радостин Василев „Меч“ също показва добър резултат – над 2,5%, макар и да не им е достатъчен за парламентарно представителство.

Сред важните констатации – всички партии, с изключение на ИТН, губят гласове спрямо предишните избори. Най-жестока е щетата при ПП-ДБ с близо 250 хил. гласа надолу, но и победителят ГЕРБ има отлив на стотина и повече хиляди гласа.

По-бавната работа на секционните комисии се обуславя от изборите 2 в 1 и големият обем преференциални гласове, които трябва да бъдат обработени.

Малко преди финалната права – ГЕРБ и ДПС твърдо първи и втори, ПП-ДБ вероятно трети, 7 партии в НС

Констатацията по всеобщото мнение на анализаторите е, че и в този парламент съставянето на правителство ще е изключително трудно, тъй като само две партии няма да могат да имат мнозинство и ще се наложи включването на трета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"