fbpx

Падат оборотите в промишлеността, строителството и търговията на дребно

Намаление както месечно, така и на годишна база се наблюдава в индексите на промишленото производство, строителството и търговията на дребно, сочат данните на НСИ.

В промишлеността производството се понижава с 2.9% в сравнение с март 2023 година, а спрямо година по-рано е регистриран спад с 12.6%.

При строителството индексът на продукцията е с 1.0% под равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват намаление от 2.3% на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година.

През април 2023 г. се наблюдава и намаление на оборота с 2.0% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. На годишна база оборотът се понижава с 2.7%.

В търговията на дребно е отчетено понижение на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: нехранителни стоки с 2.3%, с автомобилни горива и смазочни материали – с 2.1%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1.1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 8.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 4.5%.

При строителството намалението спрямо март е с 1,3% при гражданското/инженерното строителство, а при сградното строителство – с 0.8%.

В промишлеността намаленията спрямо месец март са в добивната промишленост – с 8.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6.9%, и в преработващата промишленост – с 3.0%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 11.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8.7%, производството на превозни средства, без автомобили – с 8.6%, производството на облекло и производството на основни метали – с по 7.4%.

Ръст е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 12.9%, производството на мебели – с 11.4%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 5.1%, производството на хранителни продукти – с 4.3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"