fbpx

Панамският канал опитва да увеличи транзита на LNG товари от САЩ

Ръководството на Панамския канал води преговори с американските производители на втечнен природен газ (LNG) за това как да отговори на повишеното търсене на маршрути, тъй като нивата на водата се възстановяват след продължителна суша, е заявил администраторът на канала Рикаурте Васкес в интервю за Ройтерс.

Каналът обикновено се използва от износителите от американското крайбрежие за изпращане на LNG товари до Азия през Тихия океан, но от миналата година ниското ниво на водата наложи съкращения на ежедневните преминавания, карайки много производители да търсят по-скъпи или по-дълги алтернативни маршрути.

През април транзитът на втечнен природен газ през шлюзовете Neopanamax на канала възлиза на само 4,9% от преминаванията, докато контейнерните кораби са заели около 61,6% от транзита.

След увеличените валежи, които попълниха нивата на водата, напрежението започна да намалява и каналът проучва бъдещи възможности, посочва Васкес.

Властите на канала може да се наложи да променят разпределението на слотовете, за да осигурят повече преминаване за клиентите на LNG, така че администрацията работи върху проучване, което да бъде изпратено до нейните транспортни клиенти, за да идентифицира нуждите им, особено по отношение на честотата и разрешителните, отбелязва още администраторът, цитиран от Ройтерс. По думите му, има възможност за привличане на износ от нови заводи за втечнен природен газ в САЩ, което ще изисква получаване на разрешителни, без да уточнява кои съоръжения се разглеждат от предприятието.

Компании, включително най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ Cheniere Energy, се оплакват, че трябва да издържат на дълги и скъпи периоди на изчакване, за да пресекат канала, тъй като корабите за втечнен природен газ нямат приоритетно преминаване.

Васкес заявява, че каналът търси начини да гарантира преминаването на тези кораби, добавяйки, че броят на слотовете, налични за производителите на LNG, ще бъде оповестен публично след приключване на проучванията и постигане на консенсус с участващите компании, като от думитге му става ясно, че за преговори този месец се очакват ключови играчи от индустрията.

Ще говорим и ще определим параметри. Те имат много големи амбиции, в които биха искали да имат канал на свое разположение, но това не е възможно, тъй като това е канал, който трябва да бъде отворен за всеки вид търговия в международен план“, каза Васкес .

Панамският канал е предложил изграждането на водни резервоари като решение за смекчаване на недостига, свързан с изменението на климата, въпреки че все още чака правителството да му предостави достъп до районите, където те могат да бъдат построени.

Новоизбраният президент Хосе Раул Мулино е посочил пред Ройтерс, че ще ускори тези разрешения. Мулино ще встъпи в длъжност на 1 юли.

Недостигът повиши стойността на водата, като Васкес казва, че каналът ще представи актуализирана ценова схема, която отговаря на новите реалности и нуждите на клиентите през следващата година.

Резервоарите за вода могат да бъдат готови през 2030 г., въпреки че администрацията на канала все още трябва да осигури разрешителни и други споразумения с близките общности.

Васкес изразява увереност, че каналът ще направи това след провеждане на подходящи консултации и предоставяне на необходимите гаранции, добавяйки, че водният път има 15-годишна история на работа с тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"