fbpx

Парламентът напът да забрани бездимните ароматизирани цигари

На първо четене парламентът забрани от 1 януари продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, или т.нар. “бездимни“ ароматизирани цигари, които в последно време заливат пазара, съобщава „Сега“.

Това се прави с промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която следва по-строгите правила на Европейския съюз от 2022 г., отнасящи се за тютюна, с които страната ни трябва да се съобрази. Изделията за пушене без тютюн пък не могат да бъдат рекламирани или промотирани.

Според вносителите на законопроекта, промемите са необходими, за да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба. Предвидено е контролът по отношение на безопасността при внос на тютюневи и свързани с тях изделия да се извършва от Комисията за защита на потребителите.

Забранява се продажбата на нагреваеми тютюневи с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим„, гласи текстът на законопроекта. Прецизират се и изискванията относно етикетиране на тютюневи изделия – на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждение: „Пушенето убива“, както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия, допълва още „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"